kwietnia 18, 2016
Wtorkowe śniadania: Budyń jaglany
Zabieganydietetyk
4
budyń jaglany
,
dieta
,
dietetyk Siedlce
,
jestem w formie
,
wtorkowesniadania
,
zdrowe śniadanie
,
zdrowie
Składniki:
240 g suchej kaszy jaglanej
630 ml wody
930 ml mleka 3,2%
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru, cynamonu lub przyprawa do piernika bez dodatku mąki i cukru
3 łyżki miodu
+ owoce
Suchą kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w bardzo ciepłej wodzie – najlepiej zrobić to kilkakrotnie, aż woda będzie czysta. Wkładamy kaszę do garnka, wlewamy wodę i mleko, wsypujemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu ok. 15-20 minut.
Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy z miodem na gładką masę, blenderem. Budyń podajemy z pokrojonymi na kawałkami owoców.
Bardzo smakowicie wygląda, świetna sprawa na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze w takim budyniu musi być banan ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną! Taki budyń mogłabym jeść na śniadanie codziennie :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuń