kwietnia 18, 2016

Wtorkowe śniadania: Budyń jaglany




Składniki:
240 g suchej kaszy jaglanej
630 ml wody
930 ml mleka 3,2%
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru, cynamonu  lub przyprawa do piernika bez dodatku mąki i cukru
3  łyżki miodu
+ owoce
Suchą kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w bardzo ciepłej wodzie – najlepiej zrobić to kilkakrotnie, aż woda będzie czysta. Wkładamy kaszę do garnka, wlewamy wodę i mleko, wsypujemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu ok. 15-20 minut.
Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy z miodem na gładką masę, blenderem. Budyń podajemy z pokrojonymi na kawałkami owoców.


4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda, świetna sprawa na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie zawsze w takim budyniu musi być banan ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę jaglaną! Taki budyń mogłabym jeść na śniadanie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger