Jarmuż
to samo zdrowe :). Jedna porcja jarmużu zaspokaja więcej niż
100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i K (potrzebne dla kości) oraz aż 90%
zapotrzebowania na witaminę C. Poznajmy bardziej to wspaniałe warzywo. Jarmuż należy
do rodziny kapustnych. Obecnie jest bardzo modną rośliną i coraz bardziej
docenianą, ale w rzeczywistości jarmuż był uprawiany już bardzo dawno.
Właściwości:
- jarmuż jest bogaty w karotenoidy (beta-karoten, luteinę)
- zawiera wiele witamin, np. wit. C, K, A
- jest bogatym źródłem wapnia i żelaza
- jarmuż posiada też właściwości antyoksydacyjne, czyli pomaga walczyć z wolnymi rodnikami – ma to pozytywny wpływ na zdrowie i piękny wygląd
·
Ma w sobie
również luteinę, która poprawia wzrok
Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne,
jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie
antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Jednak, aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych
właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez
maksimum 3-4 minuty.
Jarmuż zawiera w sporych ilościach witaminy i pierwiastki, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Z pierwiastków dominują ww potas, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej (efektem jest spadek ciśnienia) i wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich tkanek ciała.
Jarmuż zawiera w sporych ilościach witaminy i pierwiastki, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Z pierwiastków dominują ww potas, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej (efektem jest spadek ciśnienia) i wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich tkanek ciała.
A z jarmużu możecie przygotować pyszne i zdrowe czipsy które prezentowałam już jakiś czas temu TU.
Ostatnio miałam okazję spróbować surowego ;-) całkiem ciekawy smak ;-)
OdpowiedzUsuńdoskonale ! :)
Usuńjeszcze nigdy nie miałam okazji zjeść jarmuż
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować:)
Usuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jarmuż, w tym roku pierwszy raz miałam go w ogródku, szybko znikł bo zjadł go koniki polne, był nimi oblepiony, szok.
OdpowiedzUsuńprzykro mi bardzo ale mam nadzieje że udało Ci się zjeść chociaż kilka listków :)
UsuńNie miałam jeszcze okazji spróbować. Trzeba to wkrótce zmienić :)
OdpowiedzUsuńwww.stylinsonlady.blogspot.com
ja to chyba jestem jakaś zacofana, bo nawet nie znałam jarmużu! :(
OdpowiedzUsuńoj nie mów tak:) musisz po prostu nadrobić zaległości:)
Usuńja do tej pory jarmuż jedynie w koktajlu używałam i świetnie smakował z dodatkiem szpinaku, banana oraz soku z jabłka :)
OdpowiedzUsuńJa go nigdzie kupić nie mogę :(
OdpowiedzUsuńryneczki warzywne bądź dyskonty
UsuńHa jarmuż. Jadłem, jest spoko. A jako ciekawostkę mogę dodać, że Jarmuż jest zaliczany do superfood. A superfood jest bardzo modne. Czyli jarmuż jest modny :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji spróbować. Trzeba to wkrótce zmienić :)
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji spróbować. Trzeba to wkrótce zmienić :)
OdpowiedzUsuń