listopada 16, 2014

Mus z pieczonych buraków i awokado



Dzisiaj przepis na smaczny i zdrowy mus z pieczonych buraków i awokado. Mus można podawać z chrupiącymi warzywami jako przystawkę bądź przekąskę. A co dobrego mają w sobie buraki?
Burak zawiera:
- Witaminy A, B i C
- Kwas foliowy
- Żelazo
- Potas
- Magnez
- Rubid
- Cez
- Wapń
- Kobalt
- Mangan
- Blonnik
Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka.
Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza, pijmy sok z buraka. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu.
Pieczone buraki to najzdrowszy sposób podania tego warzywa. Przygotowane w ten sposób buraki zachowują wszelkie cenne witaminy, mikro i makroelementy i mają lepszy smak.

Mus z pieczonych buraków i awokado


1 duże, dojrzałe awokado
2 małe buraki sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek ostra papryka, sól himalajska, świeżo mielony czarny pieprz
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st C. Buraki myjemy, osuszamy i każdego zawijamy w folię aluminiową. Buraki wstawiamy do piekarnika i  pieczemy je do miękkości ok.50min.
Buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni. Awokado obieramy  ze skórki i kroimy na kawałki. Do wysokiego naczynia dodajemy buraki, awokado, sos z cytryny, sezam, oliwę i blend ujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.








A jakie są Wasze ulubione przysmaki z burakami w roli głównej :)?



2 komentarze:

  1. wygląda pysznie :) ja ubóstwiam sok z buraków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, uwielbiam buraczki więc chętnie wypróbowałabym go :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger