Kwas foliowy, zwany jest również folacyną, potrzebny jest każdemu człowiekowi, wszystkim
komórkom organizmu. Niestety prawie wszyscy cierpią na niedobór tej witaminy.
Brak kwasu foliowego jest szczególnie groźny dla kobiet w ciąży, może bowiem
spowodować poważne wady płodu.
Kwas foliowy jest dla nas tak istotny, ponieważ bierze udział w syntezie
kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym
samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z
witaminą B12 uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych
krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Bez niego grozi nam anemia. Naukowcy
uważają również, że witamina B9 prawdopodobnie chroni organizm przed
rozwojem nowotworów, obniża m.in. ryzyko występowania raka szyjki macicy.
Zgodnie z zaleceniami ekspertów, dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy dla dorosłej osoby wynosi 400 μg.
Zgodnie z zaleceniami ekspertów, dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy dla dorosłej osoby wynosi 400 μg.
W czasie ciąży dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta o 100% i wynosi około 800μg. Ten ogromny wzrost zapotrzebowania warunkowany jest przede wszystkim faktem, iż w czasie ciąży zwiększa się ilość krwi w Twoim organizmie, aby mogła być zapewniona odpowiednia ilość tlenu zarówno dla Twojego dziecka, jak i kształtującego się łożyska. Niedobór kwasu foliowego może zatem skutkować anemią.
Jednak najistotniejszą rolę odgrywa kwas foliowy w ciąży przy fizjologicznym i umysłowym rozwoju Twojego dziecka. W czasie ciąży z jednej komórki jajowej rozwija się człowiek, który posiada ponad 100 miliardów komórek. Możliwe jest to między innymi dzięki witaminie B9, która odpowiedzialna jest za prawidłowy podział komórek. Dostarczanie odpowiedniej ilości kwasu foliowego wspomaga prawidłowy rozwój układu kostnego i organów wewnętrznych u Twojego dziecka.
Niedobór! Niedostateczne
zaopatrzenie organizmu w foliany może prowadzić do ciężkich wad rozwojowych u
dziecka, szczególnie w obrębie mózgu, rdzenia kręgowego i kręgosłupa.
Stosunkowo wcześnie, bo około 3-4 tygodnia tworzy się u dziecka cewa nerwowa, z
której później rozwija się zarówno centralny, jak i obwodowy układ nerwowy. Bez
odpowiedniego zaopatrzenia w kwas foliowy może dojść do trwałych zniekształceń,
na przykład rozszczepu kręgosłupa
Jako
że procesy, przy których może dojść do tego typu trwałych wad rozwoju mają
miejsce już we wczesnej fazie ciąży, szczególnie zaleca się dostarczanie
odpowiedniej ilości kwasu foliowego również kobietom, które starają się o
dziecko.
Zawartość folianów (μg/100 g produktu)
Warzywa
- soja - 360
- szpinak - 193
- szparagi - 150
- bób - 145
- brukselka - 130
- brokuły - 119
- groszek zielony - 90
Owoce
- pomarańcza - 30
- sok pomarańczowy - 24
- banany - 22
- jabłka - 6
Produkty zbożowe
- otręby pszenne - 80
- chleb razowy - 52
Produkty mięsne
- wątróbka kurza - 590
- wątroba wołowa - 330
Inne
- jajka kurze - 65
kwas foliowy- ważna sprawa :)
OdpowiedzUsuńBardzo! :)
Usuńostatnio na zajęciach była o nim mowa, jest bardzo ważny nie tylko dla przyszłych matek lecz dla każdego
OdpowiedzUsuńoczywiście:)
UsuńSpotkałam się kiedyś z opinią, że każda kobieta w wieku reprodukcyjnym, zwłaszcza będąca aktywną seksualnie, powinna o spożycie kwasu foliowego zadbać, nawet jeśli dzidziusia nie planuje ;) W końcu różnie to bywa ;)
OdpowiedzUsuńTak;) i wszystko już powiedziałaś;)
UsuńJa często potrzebowałam kwasu bo anemię miałam :)
OdpowiedzUsuńChyba jem go za mało :/
OdpowiedzUsuńWIdzę, że muszę zwiększyć ilość jedzonych przeze mnie warzyw:)
OdpowiedzUsuń