września 27, 2014

Sałatka z kaszy jagalnej




Dzisiaj zaprezentuje Wam prosty i pyszny przepis na sałatkę jaglaną.  Samej kaszy jaglanej poświęce oddzielny wpis. Na pewno wiele z Was słyszało o jej wspaniałych właściwościach zdrowotnych.  W ogromnym skrócie jaglankę  otrzymuje się z nasion prosa.  Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula bo jest pozbawiona glutenu. Wracają do przepisu sałatkę możecie przygotować na kolację bądź zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Sałatka jaglana z pomidorami
Składniki:
(3-4 porcje)
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 cebule
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
oliwa do smażenia
garść  pomidorów siekanych (u mnie Del Monte Develey)
1 mały pęczek natki pietruszki
2 czubate łyżki ziaren słonecznika
1/4 szklanki czarnych oliwek(u mnie czarne Develey)
Ser Feta
sól i pieprz do smaku
oranego
rozmaryn
bazylia

Przed ugotowaniem kaszę obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Gotować ok.15 minut.(Każdy ma swój sposób na gotowanie jaglanki, więc nie będę się rozpisywać). W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią ziarna słonecznika. Prażymy je do zarumienienia i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i lekko rumienimy, dokładamy cebulę i dusimy ok. 2-3 minut, również odstawiamy. Na patelnię wrzucamy siekane pomidory doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pokrojone oliwki. Wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy kilka kostek sera feta. Kasze można jeść na ciepło lub zimno. Pycha :)





10 komentarzy:

  1. sałatka z kaszy? ;D wow

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała przyrządzić te pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś zrobiłam kaszę jaglaną na słodko, i nie smakowała mi, muszę wypróbować sposób wytrawny ale bez oliwek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam również na słodko:) muszę podać Ci swój przepis- na pewno Ci posmakuje :)

      Usuń
  5. Uwielbiam kaszę jaglaną, staram się ją wprowadzać jak najczęściej do swoich posiłków. A Ty jak zawsze świetnie pomagasz :)

    www.am-kubicowelove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczny nagłowek;D

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger