Batoniki musli
Składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki posiekanych bakalii (dowolnie rodzynki, śliwki kalifornijskie, wiórki kokosowe, żurawina)
2 łyżki miodu
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub wiśniowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki posiekanych bakalii (dowolnie rodzynki, śliwki kalifornijskie, wiórki kokosowe, żurawina)
2 łyżki miodu
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub wiśniowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
Wszystkie suche składniki tj. płatki owsiane, nasiona
słonecznika, sezam i posiekane bakalie wymieszać razem w misce. Do rondelka
wlać olej, dodać dżem, miód i sól, zagotować. Zestawić z ognia, wsypać suche
składniki, dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki keksowej (23x11 cm) Wyrównać
i ugnieść ręką zmoczoną w wodzie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok.
10-12 minut. Ostudzić. Włożyć na ok. 1/2-1 godzinę do zamrażarki, wtedy ładniej
się kroją. Pokroić na części.
Serdecznie polecam :)
ooo zjadłabym ;D
OdpowiedzUsuńRobię podobne. Moja rodzina je uwielbia:)
OdpowiedzUsuńcudownie :)
UsuńWyglądają świetnie! A smakują na pewno jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńsmakują wybornie :)
Usuńdzięki za przepis-mniami
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie i zdrowo, do tego na pewno są bardzo sycące.
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWyglądają mega smacznie, aż sama spróbuję zrobić!:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńMmmniam, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńwww.am-kubicowelove.blogspot.com
Love, xoxo
uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńchoć bardziej niż batoniki museli zajadam duże ciastka w tym stylu :)
pozdrawiam!
można uformować dowolne formy, zaprezentowałam batony głównie z myślą o dzieciach:)
Usuńzrobię :) dziękuję Ci bardzo za przepis, pyszne i zdrowe slodkości!
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie ;) skorzystam z przepisu na pewno !
OdpowiedzUsuńmniaam ..♥
OdpowiedzUsuńdodaję jeszcze orzechy laskowe i migdały
OdpowiedzUsuńNapewno zrobię!!!a może spód czekoladowy?ma ktoś pomysł jak go tam przykleić?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńspróbuj i daj znać ;)
UsuńSą pyszne.Piekę je w silikonowej formie na mufinki.Lekko ubijam.
OdpowiedzUsuńsuper:)
UsuńDzisiaj zrobiłam i zjadłam praktycznie większość :) piekłam je 11 minut , są przepyszne ale strasznie kruche ( rozpadają się w ręce ) czy oznacza to że piekłam je za krótko czy taki ich urok :) ?
OdpowiedzUsuńByć może Twój piekarnik lepiej piecze;) ale faktycznie jak robiłam je pierwszym razem to też się rozkruszały :)
UsuńUwielbiam wszelkie batoniki musli, zbożowe ciasteczka i takie różne! Zawsze jednak mi się bardzo kruszą i nie 'kleją się'.
OdpowiedzUsuńhttp://theceladongrass.blogspot.com/
Mój ulubiony pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek, mniam!
OdpowiedzUsuń