Śledź to bez wątpienia ryba która króluje na świątecznym stole. Dzisiaj na blogu przygotowałam dwie propozycje, w
których oczywiści głównym składnikiem jest śledź. Jeżeli chodzi o właściwości to śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo
kaloryczne (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Mają przy tym sporo potasu, który
ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas
omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też
na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie,
wzmacniają pamięć i koncentrację. Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie
przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 oraz witaminy B12 ostarczają
także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.
Pierwsza propozycja to:
Tatar śledziowy
Składniki (3 porcje):
- 3 filety w słonej zalewie(wcześniej należy je wymoczyć!)
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1/2 małej cebuli cukrowej
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka(u mnie tary śmietankowy Develey)
- ½ łyżeczki majonezu (u mnie wiejski Develey)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4-5 marynowanych grzybków
Śledzie drobniutko posiekać przełożyć do miseczki. Ogórka, cebulę, grzybki drobno posiekać dodać do śledzi. Całość doprawić chrzanem, sokiem z cytryny, natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Śledzie w sosie koperkowym z musztardą
- 600 g filetów śledziowych
- 3/4 szklanki śmietany
- 3/4 szklanki jogurtu
- 1 łyżka majonezu Wiejskiego Devely
- 2 łyżki słodkiej musztardy Develey
- 1 pęczek koperku ( ok. 4 łyżek siekanego )
- duże jabłko
- cebula
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie namoczyć w wodzie i odstawić na całą noc.
- Osączyć, pokroić w kostkę (3×3 cm).
- Koperek, jabłko i cebulę posiekać.
- Wraz ze śmietaną, majonezem, musztardą, jogurtem i cukrem dodać do śledzi. Doprawić.
- Odstawić na kilka godzin aby smaki się połączyły.
Wpis ten powstał dzięki współpracy z firmą Develey
Wesołych Świąt :)
Wesołych Świąt :)
uwielbiam śledzia w każdej postaci ;)
OdpowiedzUsuńJa śledzia toleruję jedynie w oleju z cebulką :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam! ♡
OdpowiedzUsuńbardzo fajne przepisy na śledzie, pychotka ;)
OdpowiedzUsuńDobre przepisy, oczywiście jeśli ktoś lubi jeść śledzie ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie miałam okazji jeść śledzia w takich postaciach, chociaż bardzo bym chciała :)
OdpowiedzUsuń