stycznia 25, 2015

Pyszna pasta z cieciorki



Ciecierzyca zawiera wiele witamin: ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy oraz wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek.
Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu LDL, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health na grupie 40 tysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc. Ci sami naukowcy dowiedli również korzystny wpływ ciecierzycy na płodność.

Przedstawiam Wam kolejny przepis na doskonałą pastę
200 g suchej ciecierzycy (wcześniej należy ja namoczyć na 12h, a następnie gotować ok 1,5h)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie, oregano, pieprz,sól himalajska

Ciecierzyce blendujemy na gładką masę następnie dodajemy koncentrat, oliwę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. 

                                     Spróbujcie koniecznie :)
Follow: Fb !

1 komentarz:

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger