Ciecierzyca
zawiera wiele witamin: ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy
oraz wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo. Zawarte w
niej nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na
śledzionę, trzustkę i żołądek.
Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego”
cholesterolu LDL, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób
serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Potwierdzają to badania
przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health na grupie 40
tysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko
zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc. Ci sami naukowcy dowiedli
również korzystny wpływ ciecierzycy na płodność.
Przedstawiam Wam kolejny przepis na doskonałą pastę
200 g suchej ciecierzycy (wcześniej należy ja namoczyć na 12h, a następnie gotować ok 1,5h)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie, oregano, pieprz,sól himalajska
Ciecierzyce blendujemy na gładką masę następnie dodajemy koncentrat, oliwę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Spróbujcie koniecznie :)
Follow: Fb !
Mam ją w planach ;)
OdpowiedzUsuń