W kontekście zbliżającej się Wielkanocy na blogu znajdziecie również przepisy które można wykorzystać podczas świąt. Ale jaja powinniśmy jeść nie tylko podczas świąt ale powinny znaleźć się również w naszym tygodniowym jadłospisie. Jajo jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dodatkowo jajko jest jedynym produktem spożywczym który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie których człowiek sam nie potrafi wytworzyć ale są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i należy je dostarczyć z pożywieniem.
Jaja pod pierzynką(na 4 porcje)
4 jajka
4 rzodkiewki
1 mały ogórek
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu
1 łyżka posiekanych kaprów
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego Prymat
szczypta soli himalajskiej
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Rzodkiewki oraz obranego ogórka zetrzeć na tarce, dodać posiekane kapary, majonez oraz jogurt. Doprawić solą oraz pieprzem.
wyglądają apetycznie i wiosennie przede wszystkim.
OdpowiedzUsuńale smakowite, nabrałam na takie ochotę ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, polecam :)
UsuńNie wiedziałam nawet, że jest pieprz czosnkowy, nigdy nie wpadł mi w oko :)
OdpowiedzUsuń