Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich
niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso. Cieciorka
jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych
kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza,
cynku magnezu oraz potasu. 100 g ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164
kalorie i 2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych), za to obfita jest w
błonnik (7,6 gramów) oraz białko (8,9 gramów).
Nie muszę Was przekonywać, że warto sięgać po cieciorkę i przygotowywać z niej przepyszne potrawy.
Składniki (na ok. 10 kotlecików):
1,5-2 szklanki ziaren ciecierzycy
mała cebulka
jajko
10 łyżek otrębów owsianych + do panierowania
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
natka pietruszki (ok. pół pęczka)
3-4 łyżki oleju rzepakowego do smarowania
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i
odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, ziarna gotujemy do miękkości w nowej
wodzie lekko osolonej, odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy posiekaną cebulkę,
jajko, otręby, przyprawy oraz natkę pietruszki, blendujemy. Z masy formujemy
małe kotleciki i obtaczamy je w otrębach owsianych. Blachę wykładamy papierem
do pieczenia bądź folią aluminiową i układamy kotleciki posmarowane wcześniej
pędzlem maczanym w oleju. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
W połowie czasu pieczenia, kotleciki można (ale nie trzeba) przewrócić na drugą
stronę aby ładnie się zrumieniły.
Kotleciki najlepiej smakują z sosem jogurtowo- koperkowym Można
je też usmażyć.
Te kotleciki wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńsmakują jeszcze lepiej :) polecam :)
UsuńDobry pomysł, no i zamiennik mięsa, które staram się ograniczać :-)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń