sierpnia 21, 2015

Pieczone kotleciki z ciecierzycy




Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso. Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku magnezu oraz potasu. 100 g ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164 kalorie i 2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych), za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów) oraz białko (8,9 gramów).
Nie muszę Was przekonywać, że warto sięgać po cieciorkę i przygotowywać z niej przepyszne potrawy. 


Składniki (na ok. 10 kotlecików):
1,5-2 szklanki ziaren ciecierzycy
mała cebulka
jajko
10 łyżek otrębów owsianych + do panierowania
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól 
pieprz
natka pietruszki (ok. pół pęczka)
3-4 łyżki oleju rzepakowego do smarowania

Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, ziarna gotujemy do miękkości w nowej wodzie lekko osolonej, odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy posiekaną cebulkę, jajko, otręby, przyprawy oraz natkę pietruszki, blendujemy. Z masy formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w otrębach owsianych. Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź folią aluminiową i układamy kotleciki posmarowane wcześniej pędzlem maczanym w oleju. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. W połowie czasu pieczenia, kotleciki można (ale nie trzeba) przewrócić na drugą stronę aby ładnie się zrumieniły.
Kotleciki najlepiej smakują z sosem jogurtowo- koperkowym Można je też usmażyć.




4 komentarze:

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger