lutego 08, 2016

Dietetyczne pesto- Mniam!



Pesto do typowo dietetycznych dań na pewno nie należy. Ale komponując odpowiednie składniki możemy stworzyć typowo włoskie danie- ze zdrowymi składnikami. Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe tak potrzebne dla naszego organizmu.



keepfitandbebeauty.blogspot.com
Domowe pesto ze słonecznikiem i migdałami
(ok.250 ml Pesto)
  • 160 g pomidorów suszonych w oleju
  • 2 garście liści bazylii
  • 1/2 kubka startego sera mozarella
  • rukola
  • 1/3 kubka słonecznika
  • 1/4 kubka płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta soli

Pomidory odsączyć z oleju. Listki świeżej bazylii opłukać i osuszyć. Słonecznik wraz z płatkami migdałowymi podpiec na patelni,
a ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zblenderować.
Makaron gotujemy al dente- odsączamy. Pesto dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy starty ser mozarella.

3 komentarze:

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger