Pesto do typowo dietetycznych dań na pewno nie należy. Ale komponując odpowiednie składniki możemy stworzyć typowo włoskie danie- ze zdrowymi składnikami. Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe tak potrzebne dla naszego organizmu.
keepfitandbebeauty.blogspot.com
Domowe pesto
ze słonecznikiem i migdałami
(ok.250 ml Pesto)
(ok.250 ml Pesto)
- 160 g pomidorów suszonych w oleju
- 2 garście liści bazylii
- 1/2 kubka startego sera mozarella
- rukola
- 1/3 kubka słonecznika
- 1/4 kubka płatków migdałowych
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Szczypta soli
Pomidory odsączyć z oleju. Listki świeżej bazylii opłukać i osuszyć. Słonecznik wraz z płatkami migdałowymi podpiec na patelni,
a ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zblenderować.
Makaron gotujemy al dente- odsączamy. Pesto dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy starty ser mozarella.
Uwielbiam pesto! <3
OdpowiedzUsuńmoje smaki ! Mniam :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis. :-) Pesto wygląda bardzo smakowicie, więc chętnie wypróbuję ten przepis. :-)
OdpowiedzUsuń