Niestety bardzo często lekceważymy pierwszy
poranny posiłek, nie zastanawiając się nad tym, że jest on najważniejszy ze
wszystkich. Zapewnia siłę i energię na
cały dzień oraz dostarcza paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu.
Śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nam nastrój. Badania pokazują, że osoby, które jedzą poranny posiłek są mniej podatne na depresję, milsze dla otoczenia, odporniejsze na stres, a ich układ immunologiczny działa efektywniej, co oznacza, że rzadziej chorują. Mają także bardziej optymistyczny stosunek do życia, a nawet lepsze wyniki w nauce. Bardzo duża grupa osób nie jada śniadań W OGÓLE!często są to również dzieci oraz młodzież. Problem pojawia się kiedy należy wstać kilka minut wcześniej z łóżka i przygotować poranny posiłek.
Śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nam nastrój. Badania pokazują, że osoby, które jedzą poranny posiłek są mniej podatne na depresję, milsze dla otoczenia, odporniejsze na stres, a ich układ immunologiczny działa efektywniej, co oznacza, że rzadziej chorują. Mają także bardziej optymistyczny stosunek do życia, a nawet lepsze wyniki w nauce. Bardzo duża grupa osób nie jada śniadań W OGÓLE!często są to również dzieci oraz młodzież. Problem pojawia się kiedy należy wstać kilka minut wcześniej z łóżka i przygotować poranny posiłek.
Dlatego wychodzę z inicjatywą wtorkowych śniadań-
chcę żeby były one dla Was inspiracją, raz w tygodniu na blogu i fan Pagu prezentowany
będzie przepis takiego zdrowego i pożywnego śniadania.
Chciałabym zachęcić Was również do dzielenia się
tymi przepisami z innymi, możecie również dzielić się swoimi śniadaniami. Tag
akcji #wtorkowesniadania zachęcam i polecam!
Pierwszy przepis:
WYBUCHOWA OWSIANKA
Składniki:
1. Płatki owsiane górskie ( ok 70 gram )
2. Orzechy (u mnie włoskie)
3. Rodzynki ( kilka sztuk)
4. Jabłko (1 szt )
5. Granat ( ziarna)
6. 1 łyżeczka miodu
1. Płatki owsiane górskie ( ok 70 gram )
2. Orzechy (u mnie włoskie)
3. Rodzynki ( kilka sztuk)
4. Jabłko (1 szt )
5. Granat ( ziarna)
6. 1 łyżeczka miodu
7.
2 szczypty cynamonu
Sposób
wykonania
Zalej płatki, rodzynki i orzechy ciepłą wodą ( ale nie wrzątkiem!). Odczekaj 5-10 minut, w między czasie:
-Zetrzyj jabłuszko na tarce o grubych oczkach.
Zalej płatki, rodzynki i orzechy ciepłą wodą ( ale nie wrzątkiem!). Odczekaj 5-10 minut, w między czasie:
-Zetrzyj jabłuszko na tarce o grubych oczkach.
-Przekrój owoc granatu, dodaj odpowiednią dla
Ciebie ilość ziaren
- Dodaj miód, cynamon i owoce
- Dodaj miód, cynamon i owoce
mniammm, ja na śniadania najczęściej jem serek wiejski z owocami.
OdpowiedzUsuńLubię owsiankę w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń