października 04, 2017

Dietetyczny sernik dyniowy

Nawet dietetykowi czasami przychodzi ochota na łasuchowanie. Warto wtedy wybrać najbezpieczniejszą alternatywę, a przy odrobinie chęci i czasu może powstać takie oto cudo...


Sernik dyniowy

spód:
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g)
  • 2/3 szklanki otrębów owsianych (50g)
  • 2 łyżki płatków owsianych (20g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 30 g rodzynek
  • 25 g cukru waniliowego

masa twarogowa

  • 500 g chudego, mielonego twarogu
  • 200 g dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 dojrzały banan (100g)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i przygotowujemy małą tortownicę o średnicy 24 cm -wykładamy jej dno papierem do pieczenia.

W misce mieszamy składniki na spód, następnie przenosimy masę do formy i za pomocą łyżki rozprowadzamy ją po całym dnie tortownicy po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.

W między czasie w wysokim naczyniu blendujemy ugotowaną dynię, banana, żółtka jaj oraz cukier (z waniliowym włącznie).
Gdy uzyskamy jednolitą masę, mieszamy ją dokładnie za pomocą miksera z twarogiem.

W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą następnie za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą twarogową, przelewamy do tortownicy i od razu wkładamy do piekarnika.

Sernik pieczemy przez 70 minut po czym zostawiamy do ostygnięcia w piecu.
Ciasto na początku wyrośnie sporo poza foremkę, ale gdy ostygnie to całkowicie opadnie.


3 komentarze:

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger