Sernik dyniowy
spód:
- 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g)
- 2/3 szklanki otrębów owsianych (50g)
- 2 łyżki płatków owsianych (20g)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 30 g rodzynek
- 25 g cukru waniliowego
masa twarogowa
- 500 g chudego, mielonego twarogu
- 200 g dyni hokkaido lub piżmowej
- 1 dojrzały banan (100g)
- 50 g cukru trzcinowego
- 15 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 3 jajka
- szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i przygotowujemy małą tortownicę o średnicy 24 cm -wykładamy jej dno papierem do pieczenia.
W misce mieszamy składniki na spód, następnie przenosimy masę do formy i za pomocą łyżki rozprowadzamy ją po całym dnie tortownicy po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.
W między czasie w wysokim naczyniu blendujemy ugotowaną dynię, banana, żółtka jaj oraz cukier (z waniliowym włącznie).
Gdy uzyskamy jednolitą masę, mieszamy ją dokładnie za pomocą miksera z twarogiem.
W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą następnie za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą twarogową, przelewamy do tortownicy i od razu wkładamy do piekarnika.
Sernik pieczemy przez 70 minut po czym zostawiamy do ostygnięcia w piecu.
Ciasto na początku wyrośnie sporo poza foremkę, ale gdy ostygnie to całkowicie opadnie.
W misce mieszamy składniki na spód, następnie przenosimy masę do formy i za pomocą łyżki rozprowadzamy ją po całym dnie tortownicy po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.
W między czasie w wysokim naczyniu blendujemy ugotowaną dynię, banana, żółtka jaj oraz cukier (z waniliowym włącznie).
Gdy uzyskamy jednolitą masę, mieszamy ją dokładnie za pomocą miksera z twarogiem.
W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą następnie za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą twarogową, przelewamy do tortownicy i od razu wkładamy do piekarnika.
Sernik pieczemy przez 70 minut po czym zostawiamy do ostygnięcia w piecu.
Ciasto na początku wyrośnie sporo poza foremkę, ale gdy ostygnie to całkowicie opadnie.
Można jeść i jeść!
OdpowiedzUsuńSernik z dynią? Takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynie i ser. Oj chyba wjedzie na stol ten sernik. Kusisz !!!
OdpowiedzUsuń