lipca 31, 2013

Cera pełna blasku- sekrety odpowiedniej diety

Lato jest szczególną porą roku w której wyjątkowo chcemy  zadbać o naszą skórę. Słońce,wiatr, słona morska woda te wszystkie czynniki nie mają złego wpływu na naszą cerę jeżeli potrafimy z nich umiejętnie korzystać. O wiele łatwiej jest zwrówić uwagę na nasz codzienny jadłospis. Chcąc szybko zrzucić zbędne kilogramy od razu odstawiamy tłuszcze z naszej diety i tu popełniamy błąd a to właśnie m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe decydują o właściwym nawilżeniu naszej skóry.

Tłuszcz jest bardzo ważnym elementem diety. Zapewnia on sprężystość komórek skóry oraz sprawia, że zachowują one odpowiednie nawilżenie. Zbyt mała ilość tłuszczu powoduje że ściany komórkowe stają się bardzo cienkie, tracą wilgoć, czego widocznym objawem jest silne przesuszenie.  Nie wszystkie tłuszcze są odpowiednio dobre i zdrowe. W codziennym jadłospisie  nie możemy zapomnieć o nienasyconych kwasach tłuszczowych.
Są one źródłem energii oraz budulcem i nośnikiem wielu ważnych dla naszego organizmu witamin. Występują w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, pestkach dyni i słonecznika, orzechach oraz tłustych rybach morskich takich jak: halibut, łosoś, makrela.

Należy jednak uważać z tłuszczami nasyconymi które znajdziemy przede wszystkim w wędlinie, mięsie, wysokoprocentowej śmietanie, ciastkach. Spożywanie tych tłuszczy w dużych ilościach przyczynia sie do wystąpienia chorób dietozależnych takich jak otyłość,miażdżyca.
Tłuszcze roślinne zawierają dużo witaminy E która zwana jest witaminą młodości, działa w organizmie jako antyoksydant czyli wychwytuje krążące po nim wolne rodniki, które niszczą strukturę kolagenu. Zniszczone włókna kolagenowe powodują, że skóra jest mniej jędrna, ma większą skłonność do przesuszania i powstawania zmarszczek.

Produkty niezbędne w naszej diecie to:ryby morskie, orzechy, pestki dyni i słonecznika, olej roślinny oraz czerwone i żółte warzywa, a także owoce

Należy pić wodę mineralną-co najmniej 1,5 l wody- osoba dorosła przy małej aktywności fizycznej. 

Warzywami i owocami, po które szczególnie warto sięgać: 
Truskawki, papryka, jabłka, kiwi są źródłem witaminy C
Marchewka, morele, brzoskwinie, pomarańcze – źródło prowitaminy A
Pomidory – źródło likopenu, który zapobiega starzeniu się skóry
Awokado bardzo bogate źródło witaminy E









15 komentarzy:

  1. piję duzo jem warzywa i owoce ale nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio ryby.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słoneczniki uwielbiam, ale czekam z niecierpliwością na orzech włoskie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. musze wymyslic cos na moje wlosy:D

    OdpowiedzUsuń
  4. eh, moja cera pomimo świetnego (wg mnie) odżywiania i tak jest kapryśna i blasku chyba miec nie chce :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, zapraszam Cię do dołączenia do mojego spisu blogów - fitblogerzy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe rzeczy tu piszesz :) Dziękuję za komentarz, będę zaglądać i zachęcam do tego samego :) + obserwuję

    http://voguerka.blogspot.com
    http://facebook.com/voguerka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zapraszam, odwdzięczę się tym samym :)

      Usuń
  7. Bardzo przydatny post, tym bardziej że mam skórę ze skłonnościami do przesuszania :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. SAME CIEKAWE INFORMACJE;)

    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  9. A moja cera po 3 krokach to prawdziwa katastrofa :(.

    Buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mądry post :) Miło się czyta, choć nie jest to dla mnie nowinka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajnie czyta się Twoje posty! Już czekam na kolejny z cyklu "bądź fit" :D pozdrawiam - Anka

    OdpowiedzUsuń
  12. ja zawsze przeróżne olejki używam do włósów bo po farbowaniu są suche :(

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger