września 08, 2013

Skarb naszych sadów czyli kilka słów o śliwkach

Sezon na te owoce wypada najczęściej na przełomie sierpnia i września. Można je jeść zarówno na surowo jaki i  suszone oraz w postaci kompotów, dżemów, marmolad i powideł. Dzisiejszy post w całości pościęciłam roli i doboroczynnemu działaniu śliwek. Jak się okazuję owoce te bez obaw mogą spożywać osoby dbające o linie:)



Dobroczynne działanie śliwek:

* działają korzystnie na trawienie
*chronią przed wolnymi rodnikami
*regulują perystaltykę jelit
*poprawiają apetyt, dlatego zalecane są niejadkom
*zapobiegają nowotworom
*regulują ciśnienie krwi
*obniżają cholesterol
*zapobiegają miażdżycy i chorobom serca
*zapobiegają zaparciom, przez co zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego
*odpowiadają za utrzymanie prawidłowego stanu skóry, pozwalają jak najdłużej zachować świeżą i jędrną skórę
*wstrzymują wypadanie włosów
*wpływają kojąco na układ nerwowy
*wspomagają pracę tarczycy

Zaletą śliwek jest ich mała kaloryczność (45 kcal/100g) i niski indeks glikemiczny (35), mogą więc być bez obaw spożywane przez osoby dbające o linię, a także diabetyków.

Śliwki zawierają witaminy: A (rzadko występującą w owocach), B1, B2, B3, B6, C, E, K, P, beta-karoten, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), składniki mineralne: potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor oraz błonnik.

Śliwki działają też pozytywnie na urodę
Powinny docenić je kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne. Z kolei zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek.

Pozytywne działanie mają również suszone śliwki są dość kaloryczne (zawierają ok. 260 kcal w 100 g), to mogą okazać się pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów. Śliwki zastąpią inne przekąski, a dodatkowo dają uczucie sytości a to dzięki dużej ilości błonnika, przyspieszają metabolizm, oczyszczają jelita, poprawiają trawienie oraz hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu.


Najwyższy czas docenić te owoce i włączyć je do swojej diety bo naprawdę warto :)


14 komentarzy:

  1. Śliwki są pyszne i na prawdę obficie bogate we wszelkie dobra dla żołądka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nice blog
    Pass on my blog ”Inside Me” and follow me if you like, I'd love to.
    You can find me on:
    Facebook
    Chicisimo
    Instagram
    Lookbook
    Bloglovin

    OdpowiedzUsuń
  3. średnio lubię śliwki, ale pamiętam jak byłam dzieckiem to mieliśmy śliwkę koło bloku i zawsze się je zbierało:) ktoś wchodził na drzewo, trząsł gałęzią, a reszta jadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie sądziłam, że śliwki mają tyle pozytywnych właściwości;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mają mnóstwo pozytywów ale niestety są ciężko strawne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubię najbardziej jeść na świeżo:))
    Najlepiej prosto z drzewka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ha, jakieś 10minut temu jadłam właśnie śliwki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałam, że śliwki mają pozytywny wpływ na naczynka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie w tym roku same robaczywe :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam śliwki ;) świetny post :)
    obserwuję i zapraszam do siebie:
    http://fashionanddreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger