września 02, 2013

Winogrona



Winogrona są skarbnicą witamin i bogatym źródłem składników mineralnych.

W dojrzałych kiściach znajdują się też pektyny, barwniki, garbniki, olejki, enzymy i składniki mineralne. Zawierają dużo potasu który jest bardzo korzystny dla serca i układu krwionośnego. Są też cennym dopełnieniem diety osób zażywających leki odwadniające, które często powodują dużą utratę tego cennego pierwiastka. Polecane są również chorym na nerki i wątrobę, potas ma działanie moczopędne. Pomagają równocześnie w leczeniu alergii i detoksyfikacji organizmu. Ponadto dzięki zawartości potasu winogrona poprawiają dotlenienie mózgu, a tym samym zwiększają chłonność umysłu.

Winogrona są bogate w fosfor i wapń – podstawowy budulec kości i zębów, ich zawartość utrzymuje też prawidłową pracę serca.
Miąższ winogron zawiera również żelazo wskazane dla anemików (odmiany ciemne są bogatsze) i jod, który reguluje pracę tarczycy. Winogrona powinny znajdować się w diecie kobiet w okresie menopauzy ponieważ zawierają rzadki pierwiastek – bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów. Winogrona zawierają także magnez i chlor, które wpływają na regulację pracy systemu nerwowego. Ponadto winogrona bogate są również w cynk i miedź. Białe i czerwone odmiany owoców winogron zawierają również mnóstwo witamin z grupy A, C  i B (B6, B1, B2, B3, B5, B9) oraz witaminę PP. Dzięki zawartości witaminy A owoce winogron pomagają w leczeniu wielu schorzeń oczu.

Winogrona wzmacniają system odpornościowy, dlatego nie powinny ich sobie żałować dzieci, kobiety w ciąży, osoby ciężko pracujące fizycznie, sportowcy oraz wszyscy, którzy czują się wyczerpani i osłabieni. Są niezwykle przydatne w leczeniu nadciśnienia, reumatyzmu i chorób skórnych oraz łagodzą objawy chorób wątroby.



Winogrona- dla zdrowia i urody

 Winogrona działają upiększająco na cerę, nadając jej świeży i wyrazisty wygląd. Systematyczne jedzenie tych owoców w czasie upałów czy podczas przebywania w dusznym pomieszczeniu nawadnia organizm i wzbogaca go w cenne składniki mineralne. 

Winogrona to słodkie owoce i wysokokaloryczne (100g dostarcza około 70kcal) ze względu na dużą zawartość cukru (prawie 18%). Dlatego najlepiej jeść je zamiast słodyczy, słonych paluszków, zapiekanek czy innych tuczących przegryzek. 30dag winogron dostarcza tyle samo kalorii (210kcal), ile jeden balonik lub paczka chipsów (4dag).


Lubicie winogron :)?

9 komentarzy:

  1. tak pięknie wyglądają na zdjęciach, że mam na nie ogromną ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam białe winogrona, mogłabym je jeść na kilogramy ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. raczej nie przepadam:) wolę truskawki:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam!!! :)
    Bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Winogrona byłyby wspaniałymi owocami, gdyby nie ich skórka - po prostu zęby mnie bolą na samą myśl o niej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za to skórka jest bardzo zdrowa ponieważ zawiera pożyteczne polifenole dlatego warto zjadać winogorna w całości:)

      Usuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger