Brokuły, nazywane także kapustą szparagową czy zielonym
kalafiorem, były znane i cenione za swoje walory smakowe już ponad 2000
lat temu w rejonie Morza Śródziemnego. Dzisiejszy post będzie dotyczył właśnie tego bardzo wartościowego warzywa.
Brokuły są cennym źródłem witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu
rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan,
beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil, związki te
wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego,
prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc,
tchawicy, krtani i jamy ustnej. Brokuły są dobrem źródłem minerałów
takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor,selen, mangan, magnez, siarka oraz
witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas
foliowy. Brokuły wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego
płodu, dlatego że są źródłem kwasu foliowego, witaminy B, co potrzebne
jest do tworzenia i ochrony DNA, nowej krwi, komórek i syntezy białek. Brokuły jako warzywo są też bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, są też niskokaloryczne. Ponadto brokuły zaleca się
cukrzykom ze względu na duża ilość chromu, osobom walczącym z wysokim poziomem
cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z
artretyzmem.
Przy zakupie świeżych brokułów zwróć uwagę na to aby wybrać nie
uszkodzone, a otaczające je liście nie powinny
być żółte. Brokuły można spożywać również na surowo. Popularniejszą metodą jest
jednak gotowanie. Gotowanie powinno odbywać się w lekko osolonej,
wrzącej wodzie i nie dłużej niż kilka do kilkunastu minut. Długie
gotowanie spowoduje znaczny ubytek witamin i minerałów.
Dzisiaj krótko a to ze względu na to że dziś są moje urodziny;) I z tej właśnie okazji już nie długo pojawi się konkurs, a więc bądźcie czujne, serdecznie zapraszam:)
Wszystkiego najlepszego:) i też uwielbiam brokuły:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńsuper! :)
bardzo lubię warzywa i jem ich sporo. brokuł również. nie dawno kupiłam kalafiora naszpikowanego chemią, po ugotowaniu zżółkł i nie dało się go zjeść- był bardzo niesmaczny. poczekam do jesieni za świeżymi, teraz kupuję mrożonego brokuła i kalafiora. Sto lat z okazji urodzin :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńFaktycznie kupując warzywa szczególnie kapustne należy bardzo uważać, najlepiej kupować u zaufanych sprzedawców.
Wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie przepadałam za brokułami, a teraz bardzo lubię :)
dziękuję :)
Usuńja uwielbiam brokuły według mnie są megaaa w każdej postaci;p;p obserwuje
OdpowiedzUsuńuwielbiam brokuły, a najlepiej takie na wpół surowe :D
OdpowiedzUsuńPrzekleństwo większości dzieciaków :) Ja osobiście uwielbiam, ale młodsze rodzeństwo nienawidzi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
AJKstyle.blogspot.com
ostatnio zakochała się w zupie brokułowej i chyba dziś ją przygotuję :P już mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam zupy brokułowej, ale na samą myśl aż nabieram ochoty :) uwielbiam brokuły więc może i w zupie też by mi zasmakowały :)
UsuńPyszności :)
Usuńuwielbiam brokuły w każdej postaci ;-) dziwi mnie , że większość moich znajomych za nimi nie przepada...
OdpowiedzUsuńsuper :)
Usuńbyć może kiedyś Twoi znajomi przekonają się do jedzenia brokułów bo na prawdę bardzo dużo tracą
Wszystkiego najlepszego!:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuńuwielbiam brokuły
OdpowiedzUsuńGdy przeczytałam brokuły to od razu się wykrzywiłam :P
OdpowiedzUsuńspóźniłam się, ale jak najbardziej szczerze życzę wszystkiego dobrego! ';)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam brokuły gotowane na parze ;d