kwietnia 23, 2014

BROKUŁY !

Brokuły, nazywane także kapustą szparagową czy zielonym kalafiorem, były znane i cenione za swoje walory smakowe już ponad 2000 lat temu w rejonie Morza Śródziemnego. Dzisiejszy post będzie dotyczył właśnie tego bardzo wartościowego warzywa.
  
Brokuły są cennym źródłem witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil, związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor,selen,  mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, dlatego że są źródłem kwasu foliowego, witaminy B, co potrzebne jest do tworzenia i ochrony DNA, nowej krwi, komórek i syntezy białek. Brokuły jako warzywo są też bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, są też niskokaloryczne. Ponadto brokuły zaleca się cukrzykom ze względu na duża ilość chromu, osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem.

Przy zakupie świeżych brokułów zwróć uwagę na to aby wybrać nie uszkodzone, a otaczające je liście nie powinny być żółte. Brokuły można spożywać również na surowo. Popularniejszą metodą jest jednak gotowanie. Gotowanie powinno odbywać się w lekko osolonej, wrzącej wodzie i nie dłużej niż kilka do kilkunastu minut. Długie gotowanie spowoduje znaczny ubytek witamin i minerałów. 

 Dzisiaj krótko a to ze względu na to że dziś są moje urodziny;) I z tej właśnie okazji już nie długo pojawi się konkurs, a więc bądźcie czujne, serdecznie zapraszam:)



19 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego:) i też uwielbiam brokuły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię warzywa i jem ich sporo. brokuł również. nie dawno kupiłam kalafiora naszpikowanego chemią, po ugotowaniu zżółkł i nie dało się go zjeść- był bardzo niesmaczny. poczekam do jesieni za świeżymi, teraz kupuję mrożonego brokuła i kalafiora. Sto lat z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Faktycznie kupując warzywa szczególnie kapustne należy bardzo uważać, najlepiej kupować u zaufanych sprzedawców.

      Usuń
  3. Wszystkiego najlepszego :)
    Kiedyś nie przepadałam za brokułami, a teraz bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja uwielbiam brokuły według mnie są megaaa w każdej postaci;p;p obserwuje

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam brokuły, a najlepiej takie na wpół surowe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przekleństwo większości dzieciaków :) Ja osobiście uwielbiam, ale młodsze rodzeństwo nienawidzi.

    Pozdrawiam
    AJKstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio zakochała się w zupie brokułowej i chyba dziś ją przygotuję :P już mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie jadłam zupy brokułowej, ale na samą myśl aż nabieram ochoty :) uwielbiam brokuły więc może i w zupie też by mi zasmakowały :)

      Usuń
  8. uwielbiam brokuły w każdej postaci ;-) dziwi mnie , że większość moich znajomych za nimi nie przepada...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :)
      być może kiedyś Twoi znajomi przekonają się do jedzenia brokułów bo na prawdę bardzo dużo tracą

      Usuń
  9. Wszystkiego najlepszego!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdy przeczytałam brokuły to od razu się wykrzywiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  11. spóźniłam się, ale jak najbardziej szczerze życzę wszystkiego dobrego! ';)
    Ja uwielbiam brokuły gotowane na parze ;d

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger