W maju przypada sezon na szparagi- niezwykle drogocenne i ekskluzywne warzywa. Na świecie znanych jest ponad 300 odmian szparagów, w Polsce najpopularniejsze są białe i zielone.
Szparagi są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu foliowego. Składnik ten jest niezwykle ważny dla kobiet planujących ciąże, gdyż zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u niemowląt. Dodatkowo są cennym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: witamina A, C, beta-katoren oraz witamin z grupy B. Szparagi dostarczają także niezbędnych składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz w mniejszym stopniu żelaza. Pobudzają pracę nerek, a zawarta w nich inulina sprzyja rozwojowi "dobrych" bakterii w naszych jelitach. Wpływają również pozytywnie na pamięć i koncentrację.
Szparagi są niskokaloryczne- 18 kcal w 100 g (1 sztuka ok 30g to zaledwie 5 kcal ! :)
Świetnie komponują się z jajkiem sadzonym lub szynka parmeńską. Można podawać je z delikatnymi sosami, mięsem, rybami bądź innymi warzywami.
Sezon na szparagi jest niezwykle krótki dlatego serdecznie zachęcam Was do przygotowywania znakomitych potraw właśnie z tymi warzywami :)
uwielbiam szparagi <3
OdpowiedzUsuńOstatnio polubiłam:)
OdpowiedzUsuńświetnie :)
UsuńUwielbiam szparagi, ale troche dawno ich nie jadłam..
OdpowiedzUsuńsezon w pełni, polecam :)
Usuńja jakoś z dystansem do nich podchodzę ;)
OdpowiedzUsuńlubię :) ale trzeba je odpowiednio przyrządzić żeby niebyły ani za twarde ani za miękkie:)
OdpowiedzUsuńJa za szparagami nie przepadam za bardzo
OdpowiedzUsuńpycha, napewno jak będzie sezon będę jadła w dużych ilościach :) wogóle jestem maniaczką zdrowego trybu życia i odżywiania :) świetny blog, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam
OdpowiedzUsuń♡
pozdrawiam,
Ola
U mnie w domu się tego nie jada, a szkoda bo lubię :(
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam szparagów ;p
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jeszcze zdążę w tym roku zjeść :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi! Mogłabym je jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuń