Dzisiaj wpis o bobie, to warzywo strączkowe, jednoroczne
które posiada bogactwo wartości odżywczych. Kiedy kończy się sezon truskawkowy, powoli
również wiśniowy nadchodzi sezon „bobobrania”. Owocem bobu jest
duży, lekko spłaszczony, mierzący ok. 12 cm strąk, koloru kremowego, żółtego
lub zielonego. Co takiego niezwykłego kryje w sobie?
Jedna szklanka gotowanego bobu zawiera około 188
kcal oraz 33g węglowodanów. Żywieniowcy zalecają włączanie tego warzywa do
diety ze względu na wysoką wartość biologiczną białka i niewielką zawartość
tłuszczu. Zawartość błonnika: 9g. A jedna porcja bobu jest w stanie
zaspokoić prawie 1/3 dziennej zalecanej dawki (25-35g) tego składnika.
Wartość odżywcza w 100 g bobu:
Witaminy
Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna - 0,711 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0,072 mg
Kwas foliowy - 104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K - 2,9 μg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna - 0,711 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0,072 mg
Kwas foliowy - 104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K - 2,9 μg
Minerały
Wapń – 36 mg
Żelazo - 1,50 mg
Magnez - 43 mg
Fosfor - 125 mg
Potas - 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 1,01 mg
Żelazo - 1,50 mg
Magnez - 43 mg
Fosfor - 125 mg
Potas - 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 1,01 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient data base
Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie
cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może
zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia
niedokrwistości.
Bób powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia, w diecie kobiet w ciąży, pod warunkiem że nie cierpią na cukrzycę ciążową. Bobu powinny unikać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.
Bób powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia, w diecie kobiet w ciąży, pod warunkiem że nie cierpią na cukrzycę ciążową. Bobu powinny unikać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.
A co można przygotować z bobu? Sałatkę, zupę krem, tarte,
spaghetti, roladki, pasty…;)A oto moja propozycja:
Sałatka z bobem
400 g bobu
4 jajka
50 g sera feta(1/4 porcji)
200 g sałaty lodowej i roszponki
140 g pomidora(jeden średni)
koper
sos:
4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy
2-3 łyżeczki płynnego miodu
szczypta pieprzu
4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy
2-3 łyżeczki płynnego miodu
szczypta pieprzu
Serdecznie polecam :) Lubicie potrawy z bobem:)?
bardzo lubię bób :) ale lubię go jeść sam :) Szkoda, że nie mam w domu, bo bym sobie teraz zrobiła :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubie, ale nie pamietam juz kiedy ostatni raz jadlam. Chyba jakies 5-6 lat temu :O
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bobem :/
OdpowiedzUsuńszkoda :/
UsuńBardzo, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńsuper:)
Usuńmniam! uwielbiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Gdyni :*
Ola z Fashiondoll.pl
♥
cudownie:)
Usuńrównież pozdrawiam:)
To jest jedyne warzywo, którego nie lubię.
OdpowiedzUsuńuwielbiam bób i w sezonie jem go bardzo dużo :)
OdpowiedzUsuńdoskonale:)
UsuńSałatka z bobem na pewno zostanie wykorzystana, bo osobiście mam już dość jedzenia samego bobu, posypanego tylko solą...
OdpowiedzUsuń