Lawenda to bardzo specyficzna a zarazem niesamowicie klimatyczna roślina. Zapach lawendy można uwielbiać i się nim zachwycać można też po prostu go nie lubić. Samą roślinę lawendy ubóstwiam bo kojarzy mi się z latem i słońcem, jest bardzo delikatna, sensualna i jak wspomniałam wyżej klimatyczna. Kwiaty lawendy mają właściwości bakteriobójcze, antyseptyczne, działają przeciwbólowo, przeciwskurczowo, uspokajająco i nasennie. Lawenda to też składnik używany w kosmetykach, najczęściej w połączeniu z innymi nutami zapachowymi. Zioło może być również używane w kuchni i takie zastosowanie chcę Wam dzisiaj przedstawić:) Ciasteczka lawendowa to propozycja dla smakoszy i oczywiście miłośników lawendy.
Ciasteczka lawendowe
Składniki: 1 łyżka suszonej lawendy 230 g masła 90 g cukru pudru 350 g mąki 1 jajko.
Do dużej miski należy wsypać mąkę, lawendę, cukier puder. Masło siekamy na kawałki i dodajemy wraz z jajkiem do miski. Szybko zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce ok. 20 min. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolne kształty i pieczemy w 180 st przez 10 minut. Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
A jakie interesujące przepisy znalazły się ostatnio w Waszych przepiśnikach :) ?
ojej :) jestem ciekawa ich smaku :) wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie:)
Usuńciasteczka lawendowe? pierwszy raz widzę
OdpowiedzUsuńtak, tak lawendowe :)
UsuńSłyszałam kiedyś o tych ciasteczkach, ale jeszcze nigdy ich nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakują:)
OdpowiedzUsuńmniami:)
OdpowiedzUsuńlubię zapach lawendy ale czy smak,...? muszę się przekonać
OdpowiedzUsuńmusisz wypróbować:)
UsuńPrzepysznie wyglądają! Zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory lawenda kojarzyła mi się tylko ze świeczkami, olejkami zapachowymi i balsamami ;) A tu coś nowego, chętnie wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze raz polecam:)
UsuńOjej to coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńz chęcią bym wypróbowala!:)
OdpowiedzUsuń