Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw
strączkowych. Ilością białka( 28g w 100g) przewyższa mleko i niektóre produkty z
niego wykonane. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny dlatego
jest to idealny produkt dla osób dbających o linię i diabetyków. Zawiera
błonnik pokarmowy, który redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy. Soczewica
bogata jest w witaminy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez,
fosfor, cynk i żelazo. Polecana jest szczególnie dla:
- osób ze skłonnościami do anemii,
- wegetarianów
- chorym na cukrzycę
- osobom na diecie odchudzającej
- kobietom w ciąży i planującym dziecko
Soczewica
stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i
mięśni. Możemy wybrać kilka rodzajów soczewicy: zieloną, czerwoną lub brązową.
Oprócz koloru różni się czasem gotowania. Najszybciej gotuje się czerwoną ok.5
minut, najdłużej natomiast ok. 20 min – zieloną. Z soczewicy możemy przygotować
przepyszną sałatkę, idealną zupę bądź też inne przekąski. Jakiś czas temu sama
przygotowałam przepyszny pasztet na bazie soczewicy. Idealny dla wegetarian oraz dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.
soczewica (250 g)
Pasztet z soczewicy
Składniki:soczewica (250 g)
por
3 marchewki
2 pietruszki
2 pietruszki
mały seler
2 jajka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru
1-1,5 curry w proszku
1-1,5 łyżeczka pieprzu
2 jajka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru
1-1,5 curry w proszku
1-1,5 łyżeczka pieprzu
natka pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy z oliwek
oliwki
Sposób przygotowania:
Gotujemy pietruszkę, seler, marchew oraz pora. Do drugiego garnka wrzucamy soczewicę (wcześniej należy ją kilkakrotnie przepłukać pod zimną wodą na sitku ) następnie gotujemy ją zalewając 2 szklankami wody. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę przypraw . Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy lekko na oliwie z oliwek. Dodajemy soczewicę, cebulę i pokrojone warzywa wcześniej ugotowane, wsypujemy przyprawy i dusimy 10 minut. Wszystko Blendujemy. Na koniec dodajemy 2 całe jaja, mieszamy wszystko i wkładamy do foremki. Do piekarnika na godzinę z temperaturą 180 stopni.
Gotujemy pietruszkę, seler, marchew oraz pora. Do drugiego garnka wrzucamy soczewicę (wcześniej należy ją kilkakrotnie przepłukać pod zimną wodą na sitku ) następnie gotujemy ją zalewając 2 szklankami wody. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę przypraw . Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy lekko na oliwie z oliwek. Dodajemy soczewicę, cebulę i pokrojone warzywa wcześniej ugotowane, wsypujemy przyprawy i dusimy 10 minut. Wszystko Blendujemy. Na koniec dodajemy 2 całe jaja, mieszamy wszystko i wkładamy do foremki. Do piekarnika na godzinę z temperaturą 180 stopni.
Niestety warzywa strączkowe rzadko królują na naszych stołach. Czas to zmienić :) a Wy lubicie warzywa strączkowe?
Ja niestety nie przepadam chociaż wiem, że powinnam... Musiałabym spróbować jak to smakuje :P
OdpowiedzUsuńkiedyś jadłam cudowne pierogi z soczewicą, takiego pasztetu jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztet z soczewicą:) Nie dodaję jednak selera. Muszę wypróbować Twoją wersję.
OdpowiedzUsuńWow, nie wiedziałam, że soczewica jest aż tak zdrowa! super, że piszesz takie rzeczy, bo chętnie wpadam i dowiaduję się zawsze coś nowego ;)
OdpowiedzUsuńwww.am-kubicowelove.blogspot.com
głównie z ta myślą tworzę tego bloga:) bardzo cieszę się że do mnie wpadasz i oczywiście zapraszam częściej:)
Usuńchętnie bym spróbowała ten pasztet :)
OdpowiedzUsuńrobię dość podobnie i przyznam, że jest pyszny
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na pasztet.Soczewica się świetnie sprawdza w takim wykonaniu
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
ale apetycznie wygląda, muszę wykorzystać przepis :)
OdpowiedzUsuńZdrowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMmm świetny przepis, wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńALE WSPANIAŁY!!
OdpowiedzUsuń♥
Pozdrawiam:*
Ola