sierpnia 18, 2014

Soczewica oraz niezly pasztet




Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Ilością białka( 28g w 100g) przewyższa mleko i niektóre produkty z niego wykonane. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny dlatego jest to idealny produkt dla osób dbających o linię i diabetyków. Zawiera błonnik pokarmowy, który redukuje poziom  tłuszczów oraz poziom glukozy. Soczewica bogata jest w witaminy  B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Polecana jest szczególnie dla:
  • osób ze skłonnościami do anemii,
  • wegetarianów
  • chorym na cukrzycę
  • osobom na diecie odchudzającej
  • kobietom w ciąży i planującym dziecko
Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Możemy wybrać kilka rodzajów soczewicy: zieloną, czerwoną lub brązową. Oprócz koloru różni się czasem gotowania. Najszybciej gotuje się czerwoną ok.5 minut, najdłużej natomiast ok. 20 min – zieloną. Z soczewicy możemy przygotować przepyszną sałatkę, idealną zupę bądź też inne przekąski. Jakiś czas temu sama przygotowałam przepyszny pasztet na bazie soczewicy. Idealny dla wegetarian oraz dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.
Pasztet z soczewicy
Składniki:

soczewica (250 g)
por
3 marchewki
2 pietruszki
mały seler
2 jajka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru
1-1,5 curry w proszku
1-1,5  łyżeczka  pieprzu
natka pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy z oliwek
oliwki


Sposób przygotowania:
Gotujemy  pietruszkę, seler, marchew oraz pora. Do drugiego garnka wrzucamy soczewicę (wcześniej należy ją kilkakrotnie przepłukać pod zimną wodą na sitku ) następnie gotujemy ją  zalewając 2 szklankami wody.  W międzyczasie przygotowujemy mieszankę przypraw .  Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy lekko na oliwie z oliwek. Dodajemy soczewicę, cebulę i pokrojone  warzywa wcześniej ugotowane, wsypujemy przyprawy i dusimy 10 minut. Wszystko Blendujemy. Na koniec dodajemy 2 całe jaja, mieszamy wszystko i wkładamy do foremki. Do piekarnika na godzinę z temperaturą 180 stopni.





Niestety warzywa strączkowe rzadko królują na naszych stołach. Czas to zmienić :) a Wy lubicie warzywa strączkowe?


13 komentarzy:

  1. Ja niestety nie przepadam chociaż wiem, że powinnam... Musiałabym spróbować jak to smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś jadłam cudowne pierogi z soczewicą, takiego pasztetu jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pasztet z soczewicą:) Nie dodaję jednak selera. Muszę wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, nie wiedziałam, że soczewica jest aż tak zdrowa! super, że piszesz takie rzeczy, bo chętnie wpadam i dowiaduję się zawsze coś nowego ;)

    www.am-kubicowelove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. głównie z ta myślą tworzę tego bloga:) bardzo cieszę się że do mnie wpadasz i oczywiście zapraszam częściej:)

      Usuń
  5. chętnie bym spróbowała ten pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię dość podobnie i przyznam, że jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis na pasztet.Soczewica się świetnie sprawdza w takim wykonaniu
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. ale apetycznie wygląda, muszę wykorzystać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm świetny przepis, wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ALE WSPANIAŁY!!

    Pozdrawiam:*
    Ola

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger