Mamy lato i sezon na borówki, maliny oraz inne
świeże owoce i warzywa które o tej porze roku smakują najlepiej. To dobry czas
aby nieco urozmaicić naszą dietę w różne sezonowe warzywa np. w fasolkę, która
jest bohaterką dzisiejszego wpisu.
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z
Ameryki Środkowej i Południowej. Zarówno odmiana zielona jak i żółta ma mnóstwo
minerałów i witamin.
Fasolka
szparagowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, kwasu
foliowego, potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia.
Oprócz tego posiada witaminy, A, B6, C, E, K. O kwasie foliowym powinny pamiętać szczególnie kobiety w ciąży.
Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety
odchudzającej. 100 gramów warzywa ma zaledwie 27 kalorii i niski indeks glikemiczny
(15). Działa moczopędnie, pomaga usunąć toksyny z
organizmu, wspomaga trawienie. Fasola szparagowa w 100 g zawiera:
Wartość energetyczna - 27 kcal
węglowodany przyswajalne - 3,7 g
białko - 2,4 g
tłuszcz - 0,2 g
błonnik - 3,4 g
węglowodany przyswajalne - 3,7 g
białko - 2,4 g
tłuszcz - 0,2 g
błonnik - 3,4 g
Witaminy
foliany - 37 μg
foliany - 37 μg
niacyna - 0,752 mg
kwas pantotenowy - 0,094 mg
pirydoksyna - 0,074 mg
ryboflawina - 0,105 mg
tiamina - 0,084 mg
witamina A - 690 IU
witamina C - 16,3 mg
witamina K - 14,4 μg
kwas pantotenowy - 0,094 mg
pirydoksyna - 0,074 mg
ryboflawina - 0,105 mg
tiamina - 0,084 mg
witamina A - 690 IU
witamina C - 16,3 mg
witamina K - 14,4 μg
Minerały
wapń - 37 mg
żelazo - 1,04 mg
magnez - 25 mg
mangan - 0,214 mg
fosfor - 38 mg
cynk - 0,24 mg
żelazo - 1,04 mg
magnez - 25 mg
mangan - 0,214 mg
fosfor - 38 mg
cynk - 0,24 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database
Fasolka
szparagowa chroni przed zawałem serca. Zawarty w fasolce potas, kwas foliowy,
przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają
pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają
udarom mózgu
uwielbiam
OdpowiedzUsuńfasolka jest pyszna! idealnie smakuje jako dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię fasolkę szparagową i w sezonie bardzo dużo jej zjadam :)
OdpowiedzUsuńświetnie!:)
Usuńlubię fasolkę szparagową :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmój chłopak uwielbia fasolkę, ja próbuję się do niej przekonać;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam, po prostu ubóstwiam fasolkę szparagową, tym bardziej z masełkiem. Yummy, mogłabym jeść i jeść i jeść bez końca ;p
OdpowiedzUsuńwww.am-kubicowelove.blogspot.com
jest przepyszna pod każdą postacią:)
UsuńCodziennie jem fasolkę, moja mama zasiała bezłykową, najbardziej lubię zieloną. Z bułką tartą lub w zupie, pychota!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię fasolkę szparagową, szkoda, że jest tak krótko ;)
OdpowiedzUsuńUwieelbiam fasolkę szparagową! Właśnie przyrządziłam ją na obiad :)
OdpowiedzUsuń