sierpnia 11, 2014

Sezon na fasolkę szparagową



Mamy lato i sezon na borówki, maliny oraz inne świeże owoce i warzywa które o tej porze roku smakują najlepiej. To dobry czas aby nieco urozmaicić naszą dietę w różne sezonowe warzywa np. w fasolkę, która jest bohaterką dzisiejszego wpisu.
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Zarówno odmiana zielona jak i żółta ma mnóstwo minerałów i witamin.
Fasolka szparagowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia. Oprócz tego posiada witaminy, A, B6, C, E, K. O  kwasie foliowym  powinny pamiętać szczególnie kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. 100 gramów warzywa ma zaledwie 27 kalorii i niski indeks glikemiczny (15). Działa moczopędnie, pomaga usunąć toksyny z organizmu, wspomaga trawienie.

Fasola szparagowa w 100 g zawiera:
Wartość energetyczna - 27 kcal
węglowodany przyswajalne - 3,7 g
białko - 2,4 g
tłuszcz - 0,2 g
błonnik - 3,4 g
Witaminy
foliany - 37 μg 
niacyna - 0,752 mg
kwas pantotenowy - 0,094 mg
pirydoksyna - 0,074 mg
ryboflawina - 0,105 mg
tiamina - 0,084 mg
witamina A - 690 IU
witamina C - 16,3 mg
witamina K - 14,4 μg
Minerały
wapń - 37 mg
żelazo - 1,04 mg
magnez - 25 mg
mangan - 0,214 mg
fosfor - 38 mg
cynk - 0,24 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database

Fasolka szparagowa chroni przed zawałem serca. Zawarty w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu

Cenne antyoksydanty: ziarna fasolki są bogatym źródłem witamin: C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki tym składnikom chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Fasolka szparagowa na kobiece dolegliwości: witamina K pomaga stymulować krzepliwość krwi, dlatego też fasolka zmniejsza krwawienie podczas menstruacji. Może również pomóc w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego(PMS) i złagodzić jego objawy, takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju. Dodatkowo fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca, które mogą występują podczas menopauzy.

 

                                         Lubicie? :) 





12 komentarzy:

  1. fasolka jest pyszna! idealnie smakuje jako dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię fasolkę szparagową i w sezonie bardzo dużo jej zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię fasolkę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój chłopak uwielbia fasolkę, ja próbuję się do niej przekonać;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, po prostu ubóstwiam fasolkę szparagową, tym bardziej z masełkiem. Yummy, mogłabym jeść i jeść i jeść bez końca ;p

    www.am-kubicowelove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Codziennie jem fasolkę, moja mama zasiała bezłykową, najbardziej lubię zieloną. Z bułką tartą lub w zupie, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię fasolkę szparagową, szkoda, że jest tak krótko ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwieelbiam fasolkę szparagową! Właśnie przyrządziłam ją na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger