października 27, 2014

Czpisy z jarmuzu

Obecnie trwa sezon na jarmuż a więc powinniśmy to wykorzystać i przygotować pyszne potrawy z tego cennego warzywa. Dlaczego cennego ? Ponieważ jarmuż ma więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż wołowina.

Filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie.
Ale o wartościach odżywczych jarmużu będzie oddzielny wpis ;)

Czipsy kojarzą nam się z tłustą, chrupiącą, niezdrową ale smaczną przekąską. Moja propozycja jest jednak inna.

Czipsy jarmużowe:
1 duży pęczek jarmużu
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki soli
skórka z połowy cytryny
zioła: oregano, tymianek
łyżka oliwy

Liście należy umyć i wysuszyć. Wyciąć z liści grube włókna i pociąć na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). W dużej misce zmieszać przyprawy oraz oliwę. Pocięty jarmuż wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane listki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 150 st przez ok .5 minut, aż będą chrupkie ale nie spalone:)




Przygotowywałyście już czipsy jarmużowe ?


 


11 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy tego nie jadłam, ale skoro mówisz, że jest sezon na jarmuż to należałoby skosztować, tym bardziej, że jak piszesz zawiera mnóstwo cennych wartości :)

    www.am-kubicowelove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki ciekawy sposób, kiedyś będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupie i zrobie :-) jak gdzies go dostanę ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam jeszcze jarmużu dlatego tym bardziej jestem ciekawa:))

    OdpowiedzUsuń
  5. do tej pory jadłam tylko świeży jarmuż, bez przetwarzania, fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. robilam - obrzydliwe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest nawet w Biedronkach :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger