Filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie.
Ale o wartościach odżywczych jarmużu będzie oddzielny wpis ;) Czipsy kojarzą nam się z tłustą, chrupiącą, niezdrową ale smaczną przekąską. Moja propozycja jest jednak inna.
Czipsy jarmużowe:
1 duży pęczek jarmużu
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki soli
skórka z połowy cytryny
zioła: oregano, tymianek
łyżka oliwy
Liście należy umyć i wysuszyć. Wyciąć z liści grube włókna i pociąć na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). W dużej misce zmieszać przyprawy oraz oliwę. Pocięty jarmuż wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane listki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 150 st przez ok .5 minut, aż będą chrupkie ale nie spalone:)
Przygotowywałyście już czipsy jarmużowe ?
Jeszcze nigdy tego nie jadłam, ale skoro mówisz, że jest sezon na jarmuż to należałoby skosztować, tym bardziej, że jak piszesz zawiera mnóstwo cennych wartości :)
OdpowiedzUsuńwww.am-kubicowelove.blogspot.com
jaki ciekawy sposób, kiedyś będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuńspróbowałabym ;)
OdpowiedzUsuńKupie i zrobie :-) jak gdzies go dostanę ! :-)
OdpowiedzUsuńna pewno dostaniesz :)
Usuńnigdy nie jadłam jeszcze jarmużu dlatego tym bardziej jestem ciekawa:))
OdpowiedzUsuńdo tej pory jadłam tylko świeży jarmuż, bez przetwarzania, fajny przepis
OdpowiedzUsuńNigdy by nie jadłam.
OdpowiedzUsuńrobilam - obrzydliwe.
OdpowiedzUsuńJest nawet w Biedronkach :)
OdpowiedzUsuń