października 20, 2014

Pigwa czyli kilka słów o polskiej cytrynie



Pigwa określana również mianem polskiej cytryny to owoc który w okresie jesienno- zimowym jest niemalże obowiązkowym składnikiem diety.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach oraz działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne
Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. 
Jak zatrzymać pigwę na dłużej :)?
Przedstawiam Wam prosty i pyszny przepis na konfiturę pigwowa do herbaty. Będzie idealna na długie jesienne wieczory:)

 0,6 kg pigwy
ok 0,5 kg cukru
1 szklana wody
Potrzeby będzie dobrze naostrzony nóż- pigwa to dosyć twardy owoc. Owoce dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę. Przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Mieszamy wszystkie składnikami i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny aż owoce staną się szkliste i bursztynowo- czerwone.
Tak przygotowaną konfiturę pasteryzujemy.



9 komentarzy:

  1. Pigwa ma wyjątkowy smak. Bardzo lubię:) A na taką konfiturę chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis znakomity, zresztą jak wszystkie Twoje przepisy ;)

    www.am-kubicowelove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ja uwielbiam pigwe:)) Szczególnie w taką pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzadko kiedy jem pigwę, ale z pewnością jest warta spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger