Pigwa określana również mianem polskiej cytryny to owoc który w okresie jesienno- zimowym jest niemalże obowiązkowym składnikiem diety.
Pigwa pospolita (Cydonia
oblonga) jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych
ogródkach, parkach oraz działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i
październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka,
dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy
nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne
Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu.
Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu.
Jak zatrzymać pigwę na dłużej :)?
Przedstawiam Wam prosty i pyszny przepis na konfiturę pigwowa do herbaty. Będzie idealna na długie jesienne wieczory:)
0,6 kg pigwy
ok 0,5 kg cukru
1 szklana wody
Potrzeby będzie dobrze naostrzony nóż- pigwa to dosyć twardy owoc. Owoce dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę. Przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Mieszamy wszystkie składnikami i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny aż owoce staną się szkliste i bursztynowo- czerwone.
Tak przygotowaną konfiturę pasteryzujemy.
Pigwa ma wyjątkowy smak. Bardzo lubię:) A na taką konfiturę chętnie się skuszę.
OdpowiedzUsuńświetnie :) polecam :):))
UsuńPrzepis znakomity, zresztą jak wszystkie Twoje przepisy ;)
OdpowiedzUsuńwww.am-kubicowelove.blogspot.com
dziękuję bardzo:)
Usuńja uwielbiam pigwe:)) Szczególnie w taką pogodę:)
OdpowiedzUsuńrzadko kiedy jem pigwę, ale z pewnością jest warta spróbowania :)
OdpowiedzUsuńwypróbuj koniecznie :)
Usuńprzyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pigwe:)
OdpowiedzUsuń