Dziś w cyklu Kobiece czwartki dieta dla studenta, ucznia bądź dla osoby pracującej umysłowo. Właśnie w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego organizm potrzebuje dodatkowego zastrzyku energii. Ten wpis przygotowuje dla samych studentów, uczniów oraz dla mam które codziennie przygotowuje posiłki swoim pociechom.
Głównym źródłem energii powinny być produkty pełnoziarniste tj.chleb razowy, brązowy ryż, makarony, gruboziarniste kasze, obfitujące w węglowodany złożone. Organizm trawi je przez pewien czas, powoli uwalniając do krwi glukozę, główne pożywienie mózgu. Dzięki temu szare komórki mogą ją na bieżąco dobrze spożytkować.
Zawierają one również magnez wzmacniający układ nerwowy,
zapobiegający stresowi i bezsenności. Osoby, które mają odpowiednią ilość
magnezu, lepiej radzą sobie w trudnych sytuacjach życiowych, a do takich z pewnością należy egzamin. Ten
ważny pierwiastek znajdziesz też w bananach, warzywach liściastych i
czekoladzie.
Ważne, aby codzienne posiłki takich osób były spożywane
regularnie, co 3 godziny, najlepiej pięć razy dziennie i składały się
z produktów bogatych w białko, złożone węglowodany, owoce oraz
warzywa.
W jadłospisie studenta powinny znaleźć się m.in. banany, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, dostarczają energii i poprawiają pamięć, owoce jagodowe zawierające flawonoidy, a także gruszki, wzmacniające układ nerwowy, będące źródłem wielu cennych minerałów - potasu, magnezu, wapnia, żelaza, czy jodu.
Na
poprawę koncentracji nieoceniony wpływ mają włoskie orzechy, z uwagi na duże
ilości magnezu i witaminy E. Przynajmniej raz w tygodniu w
jadłospisie osób uczących powinny pojawić się ryby, bogate w kwasy omega
3, które znane są ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych.
Studenci i uczniowie nie powinni żałować sobie warzyw i owoców –
możesz je jeść nawet 7 razy dziennie. Dostarczają witamin i składników
mineralnych, które wspomagają proces zapamiętywania. Żółte, pomarańczowe,
czerwone, fioletowe czy zielone – wszystkie są skarbnicą witaminy A, C, E i
karotenoidów, selenu i cynku, ważnych antyoksydantów, które chronią komórki
mózgu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto jeść: szpinak, marchewkę, pomarańcze,
grejpfruty. Bardzo cenne są owoce jagodowe (świeże lub mrożone): porzeczki
(zwłaszcza czarne), truskawki, żurawiny, maliny.
A na koniec...:)
Odpowiednia dieta sprzyja nauce, to pewne. Ja podczas sesji zajadałam się orzechami, pestkami dyni i słonecznika oraz owocami. Zawsze pomagało:)
OdpowiedzUsuńzachęcam do zastosowania takiej diety ale nie przed sesją tylko przez cały semestr/rok :)
Usuńbardzo fajny i przydatny post :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń