Syrop glukozowo- fruktozowy-55% fruktozy i 42% glukozy
Syrop otrzymuje się z kukurydzy
przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a następnie płyn złożony z glukozy i
fruktozy. Obecnie syrop glukozowo – fruktozowy, znajduje się w napojach
gazowanych i niegazowanych, napojach energetycznych, również sokach owocowych,
mlecznych napojach fermentowanych, jogurtach, lodach, dżemach, galaretkach,
wyrobach cukierniczych, majonezach, keczupach, musztardach a także w pieczywie
i wędlinach oraz w posiłkach zastępczych dla dzieci.
Przemysł wprowadził syrop
glukozowo-fruktozowego, który był tańszy i zastąpił cukier w masowej produkcji
słodkich napojów oraz słodyczy.
Dlatego tak ważne jest czytanie
etykiet zamieszczonych na produktach. Lepiej aby kupowany produkt był
dosładzany cukrem niż syropem glukozowo – fruktozowym. Inne nazwy pod, którymi
występuje to izoglukoza, fruktozowy syrop kukurydziany, HFCS.
syntezę triglicerydów, co z kolei wywołuje
powstawanie tkanki tłuszczowej
Podwyższenie poziom lipoproteiny
niskiej gęstości - LDL (główny transporter cholesterolu z wątroby do innych
narządów) i triglicerydów (ich podwyższony poziom ma wpływ na podniesienie
ryzyka zawału serca czy udaru mózgu), może powodować spadek wrażliwości
organizmu na leptynę, która odgrywa ważną rolę w regulacji pobierania pokarmu i
gospodarki energetycznej organizmu,
Równocześnie ze wzrostem spożycia
syropu glukozowo – gruktozowego dostrzeżono wzrost zachorowań na
choroby układu krążenia, ADHD, cukrzycę typu II, depresję oraz otyłość u dzieci
i dorosłych.
Czytaj uważnie każdy produkt, który wkładasz do koszyka z zakupami. Nie da się oczywiście całkowicie unikną syropu g-f, ale pamiętaj, że tylko Ty masz wpływ na to co jesz i kupujesz. Czas poświęcony na czytanie etykiet- to czas przeznaczony dla Twojego zdrowia:)
bardzo pożyteczne informacje :)
OdpowiedzUsuń