stycznia 31, 2015

Przekąski idealne na karnawał

W odpowiedzi na Wasze maile dotyczące karnawałowych przekąsek postanowiłam zebrać je w jeden wpis. Oczywiście prezentowane przepisy możecie wykorzystać nie tylko na karnawał;) Karnawałowe dania i przekąski zwykle kojarzone są z ciężkimi i tłustymi potrawami. Ja jednak chcę pokazać Wam, że dietetyczne przekąski również są smaczne, a Wasi goście będę z pewnością mile i pysznie zaskoczeni:)

1. Chipsy z jarmużu


1 duży pęczek jarmużu 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki soli skórka z połowy cytryny zioła: oregano, tymianek łyżka oliwy
Liście należy umyć i wysuszyć. Wyciąć z liści grube włókna i pociąć na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). W dużej misce zmieszać przyprawy oraz oliwę. Pocięty jarmuż wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane listki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 150 st przez ok .5 minut, aż będą chrupkie ale nie spalone:)




2. Muffinki gryczano- bananowe
1/2 szklanki mąki gryczanej
kilka łyżek mleka roślinnego (u mnie owsiane)
2 jajka
1 banan
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, mleko, następnie rozgniecionego banana. Przekładamy do silikonowej foremki. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 200 st Cel.



3. Frytki z marchewki/ pasternaku

Umyte i pokrojone w słupki marchewki (pasternak) przekładamy do miski gdzie posypujemy je solą(wystarczy niewielka ilość)ziołami, oliwą. Rozkładamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut. Frytki przełóż na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar oliwy. 


 4. Pasta brokułowa 


1 brokuł
150 g sera feta
1 łyżką prażonych płatków migdałowych
2 ząbki czosnku

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonym wrzątku z  odrobiną mleka. Brokuł należy odcedzić na durszlaku, zahartować pod strumieniem zimnej wody, zostawić na kilkanaście minut, żeby odciekł. W między czasie na patelni prażymy migdały.

Całość blendujemy na gładka masę. Można jeszcze doprawić szczyptą soli i pieprzu- wg uznania.
https://www.facebook.com/pages/Keep-Fit-and-Be-Beauty/586238504758370?fref=ts



 

5 komentarzy:

  1. Czipsy są mega, robiłam już kilka razy. Teraz spróbuje pozostałych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne przepisy, wypróbujemy wszystkie
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam te fryki :) robiłam kiedyś z selera, ale najbardziej smakują mi z pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja często robię (a właściwie TŻ :)) frytki z selera, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger