1. Chipsy z jarmużu
2. Muffinki gryczano- bananowe
1/2
szklanki mąki gryczanej
kilka łyżek mleka roślinnego (u mnie owsiane)
2 jajka
1 banan
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, mleko, następnie rozgniecionego banana. Przekładamy do silikonowej foremki. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 200 st Cel.
kilka łyżek mleka roślinnego (u mnie owsiane)
2 jajka
1 banan
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, mleko, następnie rozgniecionego banana. Przekładamy do silikonowej foremki. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 200 st Cel.
3. Frytki z marchewki/ pasternaku
Umyte
i pokrojone w słupki marchewki (pasternak) przekładamy do miski gdzie
posypujemy je solą(wystarczy niewielka ilość)ziołami, oliwą. Rozkładamy
na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w
temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut. Frytki przełóż na ręcznik
papierowy aby usunąć nadmiar oliwy.
4. Pasta brokułowa
1 brokuł
150 g sera feta
1 łyżką prażonych płatków migdałowych
2 ząbki czosnku
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko
osolonym wrzątku z odrobiną mleka. Brokuł należy odcedzić na durszlaku,
zahartować pod strumieniem zimnej wody, zostawić na kilkanaście minut, żeby
odciekł. W między czasie na patelni prażymy migdały.
Całość blendujemy na gładka masę. Można jeszcze
doprawić szczyptą soli i pieprzu- wg uznania.
Czipsy są mega, robiłam już kilka razy. Teraz spróbuje pozostałych przepisów
OdpowiedzUsuńcudowne przepisy, wypróbujemy wszystkie
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
uwielbiam te fryki :) robiłam kiedyś z selera, ale najbardziej smakują mi z pietruszki :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować te muffinki :)
OdpowiedzUsuńJa często robię (a właściwie TŻ :)) frytki z selera, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuń