W kontekście jutrzejszego święta-Tłustego czwartku pragnę Wam zaprezentować mój przepis na tę dosyć tłustą przekąskę;) Zamiast zjeść ogromnego pączka polanego czekoladą bądź lukrem możemy zadowolić się jego równie pyszną kopią ale w mniejszej wersji. Pączusie są błyskawiczne w przygotowaniu, co jednocześnie jest ich wadą bo równie szybko znikają:/
Mini pączusie jogurtowe
Składniki:
szklanka jogurtu naturalnego
szklanka mąki
2 cale jajka
1/2 łyżeczki cukru migdałowego
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jajka lekko roztrzepać wraz z solą. Dodać jogurt naturalny i wymieszać dokładnie.
- Tłuszcz rozgrzać w rondelku do ok 180 stopni.
- Do ciasta dodać bardzo powoli przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Konsystencja będzie dość rzadka ale to nie przeszkadza, proszę nie przejmować się też ewentualnymi grudkami.
- Przy pomocy małej łyżeczki (zanurzonej wcześniej oleju aby ciasto do niej nie przywierało) nakładać ciasto i wkładać do smażenia. Można pomóc sobie drugą łyżeczką. Smażyć chwilkę, aż kulki zaczną się rumienić, z obu stron.
- Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, obniżyć do 160 st.
jadłam dzisiaj takie pączusie, ale jako placuszki z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńo ciekawy przepis :) wyglądają bajecznie
OdpowiedzUsuń