Dzisiaj przedstawie Wam przepis na niezwykle sycąca i rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy. Jest ona przede wszystkim bogatym źródłem białka, które może być alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego. Soczewica jest również skarbnicą innych ważnych składników odżywczych, m.in. potasu tak ważnego dla naszego serca i kwasu foliowego- niezbędnego dla kobiet w ciąży.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w soczewicy (a także w innych roślinach strączkowych) taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych.
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
– 2,5 litra
wrzątku
– 4 średnie
ziemniaki
– 2/3
średnie marchewki
– 1 duża
cebula
– 1 łyżka
kurkumy
– 1 łyżka
sproszkowanej słodkiej papryki
– 1 łyżka
kminku (najlepiej rozbitego w moździerzu)
– 2 szczypty
tymianku, oregano
– szczypta suszonej natki pietruszki
– pieprz
– 1,5
szklanki czerwonej soczewicy
– sól
himalajska
– 3 łyżki
koncentratu pomidorowego
1. Do wrzątku dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w średniej grubości plasterki. Doprawić, tymiankiem, kminkiem, pieprzem.
2.W tym czasie cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju rzepakowym
3. Zupę posolić i dodać czerwoną soczewicę – tyle, żeby niewielka warstwa wody przykrywała warzywa i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, kurkumę i zeszkloną cebulkę.
Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy wszystkie
składniki odpowiednio połączą się ze sobą.
Niestety nie przepadam za soczewicą, ale wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
wygląda bardzo apetycznie i chętnie wykonam taką swoją zupę ;)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu gotowałam zupę z czerwonej soczewicy i bardzo mi smakowała, bardzo sycąca.
OdpowiedzUsuń