Któż z nas nie lubi smaku słodkich, czekoladowych kremów? Oczywiście każdy albo większość z nas za nimi przepada, ale zdajemy sobie doskonalę sprawę, ile węglowodanów prostych i pustych kcal dostarczamy dla naszego organizmu. Dzisiaj na blogu propozycja pysznego czekoladowego deseru, którego głównym składnikiem jest awokado. O dziwo ten wspaniały owoc który jest bogatych źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspaniale łączy się ze słodkim smakiem dając czekoladowy i przepyszny mus. Aby jednak mus smakował doskonale użyte do niego awokado musi być dojrzałe.
Najlepszym sposobem, żeby pomóc mu szybko dojrzeć jest włożenie go do papierowej torebki lub kartonowego pudełka i zamknięcia go w ciemnej szafce. W ten sposób awokado zmięknie już w ciągu 2 - 3 dni, a jeśli do tej samej torebki włożycie dojrzałego banana, to powinno zmięknąć w 1 noc.
Składniki (około 1-2 porcje)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 - 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 - 3 łyżki miodu bądź syropu z agawy
- 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- szczypta soli
- do podania owoce bądź migdały
Przygotowanie:
mm ale pychotka, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńale świetny przepis! jem avokado codziennie ale zawsze w wersji zielonej (smoothie). dla odmiany muszę spróbować tego deseru.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń