Dzisiaj kolejne pyszne danie na Wielkanoc. Wege propozycja na wielkanocny stół na pewno zaskoczy Waszych gości. Będzie to też alternatywa dla tłustych, ciężkich mięs od których uginają się stoły... Bazą mojego pasztetu jest soczewica czerwona oraz kasza jaglana. Te dwa składniki doskonale się ze sobą łączą, a uzupełnieniem jest słodka żurawina i dużooo ziół:)
Pasztet jaglany z soczewicą
Składniki:
200 g czerwonej
soczewicy
100 g kaszy jaglanej
2 średnie cebule
4 łyżki suszonej żurawiny można użyć również żurawiny Develey
2-3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
papryka słodka i ostra (to mój
dodatek)
sól himalajska, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę oraz kaszę jaglaną ugotować w osobnych
naczyniach( można również zalać gorącą wodą) zostawić do przestudzenia. Cebule
pokroić w kostkę i podsmażyć je na oleju razem z liściem laurowym, zielem
angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się
zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić(cudny aromat!:)). Podsmażoną cebulę
dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym,
szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy blendera na gładką
masę. Doprawić do smaku. Na koniec dodać żurawinę. Wymieszać. Gotową masę
przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Następnie wystudzić przez
całą noc w foremce. Rano wyjąć pasztet z formy. Smacznego :)
ale apetycznie wygląda, muszę zapisać przepis :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki pasztety :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com