kwietnia 01, 2015

Pasztet jaglany z soczewicy z żurawiną



Dzisiaj kolejne pyszne danie na Wielkanoc. Wege propozycja na wielkanocny stół na pewno zaskoczy Waszych gości. Będzie to też alternatywa dla tłustych, ciężkich mięs od których uginają się stoły... Bazą mojego pasztetu jest soczewica czerwona oraz kasza jaglana. Te dwa składniki doskonale się ze sobą łączą, a uzupełnieniem jest słodka żurawina i dużooo ziół:)

 Pasztet jaglany z soczewicą



Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
2 średnie cebule
4 łyżki suszonej żurawiny można użyć również żurawiny Develey
2-3 łyżki sosu sojowego 
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
papryka słodka i ostra (to mój dodatek)
sól himalajska, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Soczewicę oraz kaszę jaglaną ugotować w osobnych naczyniach( można również zalać gorącą wodą) zostawić do przestudzenia. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć je na oleju razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić(cudny aromat!:)). Podsmażoną cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy  blendera na gładką masę. Doprawić do smaku. Na koniec dodać żurawinę. Wymieszać.  Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce. Rano wyjąć pasztet z formy. Smacznego :)


3 komentarze:

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger