Przepiórki
należą do ptaków wędrownych z rodziny bażantowatych. Ich jajka są
malutkie, ważą 10-12 g i są charakterystycznie „nakrapiane”. Cztery jajka
przepiórcze zastępują jedno jajko kurze.
Skład chemiczny jaj przepiórczych jest
znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże
ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie
większą zawartość żółtka oraz są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych
niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny. Wysoki poziom aminokwasów
egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych. Zawierają
mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z
grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu. Jaja
przepiórcze odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach
spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu.
W porównaniu z jajem kurzym dodatkową zaletą jaj przepiórczych
jest ich długa trwałość: w lodówce mogą być przechowywane nawet do 3
miesięcy. Na miękko gotujemy je około 1 minuty, a na twardo – do
3 minut.
Wszystkiego dobrego ;)
OdpowiedzUsuńRadosnych i pogodnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com