Nasiona chia to małe czarne nasiona roślin którą nazywane
są również szałwią hiszpańską. Należą do najzdrowszej żywności na świecie. W dawnych
czasach nasiona chia były ważnym pokarmem dla Azteków i Majów. Nasiona Chia
zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega-3 (30%) oraz omega-6 (40%). Są to odpowiednie
proporcje, które dostarczone wraz z pożywieniem stanowią niezwykle ważny
element profilaktyki wielu chorób. Ziarna są bogatym źródłem kwasów ALA – kwas
alfa-linolenowy, który należy do pożądanych kwasów omega-3. Oprócz tego
zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (LCT), stanowiące ważną
substancję w żywieniu człowieka.
Chia
to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok.
20%). Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który
działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób
zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i
wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym
wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji
odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn
metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach
ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia bardzo skuteczny suplement diety,
zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju u dzieci oraz nastolatków.
Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas ciąży oraz
karmienia piersią.
Za sprawą kwasu chlorogenowego, kawowego oraz flawonoidów, nasiona Chia
stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych
rodników. Poza tym cieszyć się mogą z właściwości tych nasion diabetycy, gdyż
spowalniają one wchłanianie cukru we krwi i uczestniczą w regulowaniu stężenia
glukozy w organizmie. Wiele osób zauważa także znaczny spadek ciśnienia
tętniczego. Ponadto dają uczucie sytości na dłużej, gdyż nasiona Chia
wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie.
Nasiona Chia znajdują zastosowanie w kuchni. Można je jeść osobno w całości oraz jako dodatek do musli, owsianki, jogurtu, stanowią bardzo zdrową przekąskę. Świetnie nadają się do sporządzania koktajli, zup, a nawet do wypieku chleba. Po zalaniu gorącą wodą mają konsystencję żelu, podobną do siemienia lnianego. Najlepiej nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na 2- 3 godziny do lodówki.
Nasiona Chia znajdują zastosowanie w kuchni. Można je jeść osobno w całości oraz jako dodatek do musli, owsianki, jogurtu, stanowią bardzo zdrową przekąskę. Świetnie nadają się do sporządzania koktajli, zup, a nawet do wypieku chleba. Po zalaniu gorącą wodą mają konsystencję żelu, podobną do siemienia lnianego. Najlepiej nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na 2- 3 godziny do lodówki.
Nigdy nie jadłam chia :)
OdpowiedzUsuń