września 11, 2015

Krem z dyni




Bohaterką dzisiejszego wpisu jest Dynia :). Jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten, ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.
Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. Dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.
Ja swoją dynie ugotowałam i zrobiłam z niej przepyszny krem.

Składniki:
dynia ok 1/2 średniej
marchewki ok 4-5 sztuk
seler
por
czosnek
cebulka
ziemniaki ok 5 średnich
ok. 1,5 l wody
natka pietruszki
przyprawy: sól morska, pierz, kolendra,koperek, liść laurowy, papryka słodka
2 łyżki masła
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, gotujemy z wodą i przyprawami na wolnym ogniu ok.15 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy jeszcze przez kilka chwil, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy masło, ew jeszcze przyprawy. Całość blendujemy. Podajemy z natką pietruszki. 
https://www.facebook.com/Keep-Fit-and-Be-Beauty-586238504758370/timeline/

Po więcej informacji zapraszam na Facebook

3 komentarze:

  1. Jadłem po rewolucjach Magdy taki krem ... przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w zeszłym roku po raz pierwszy krem z dyni wg podobnego przepisu. Bardzo smacznie to wyszło. Muszę koniecznie to powtórzyć. Dzięki za inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kremu z dyni :) Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger