września 08, 2015

Kilka słów o Hashimoto, dieta



Choroba Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, związana z zaburzeniami układu odpornościowego. Upraszczając, układ odpornościowy zamiast bronić organizm przed infekcjami, wytwarza stan zapalny we własnych tkankach. Przyczyny tego zaburzenia nie są całkowicie wyjaśnione – wśród nich znajdują się na pewno predyspozycje genetyczne, a czynnikiem wyzwalającym (ale nie przyczyną) może być przewlekły stres. Jak dotąd nie potwierdzono, aby na rozwój choroby Hashimoto wpływały infekcje. Choroba Hashimoto dotyczy aż ok. 2% populacji. Dotyka głównie kobiet – kilkukrotnie częściej niż mężczyzn. Prawdopodobieństwa zachorowania zwiększa się wraz z wiekiem, co nie oznacza jednak, że osoby młode i dzieci nie chorują.
Objawy:

Diagnostyka:
W momencie zidentyfikowania pierwszych objawów wskazujących na niedoczynność tarczycy należy niezwłocznie udać się do lekarza rodzinnego. Zleci on wykonanie oznaczenia stężenia hormonu tyreotropowego (THS) we krwi. Poziom tego hormonu bezpośrednio zależy od ilości hormonów wydzielanych przez tarczycę: tyroksyny (T3) i trójjodotyroniny (T4). Gdy stężenie T3 i T4 maleje, stężenie TSH rośnie. Stąd badanie poziomu TSH pozwala ocenić działanie tarczycy. Prawidłowy wynik mieści się między ok. 0.2 a 4.5 mU/l (normy mogą się nieco różnić w zależności od laboratorium). 
Szczególnie ważne jest rozpoznanie niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży. Stanowi ona bowiem poważne zagrożenie zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się płodu. Odpowiednia podaż hormonów tarczycy jest niezbędna m.in. do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka.
Leczenie:
Niestety, nie istnieje możliwość leczenia przyczynowego choroby Hashimoto.
Dieta w tej jednostce chorobowej ma bardzo duże znaczenie.
Są pewne grupy produktów, które działają wyjątkowo destruktywnie i absolutnie nie powinno ich być w diecie osób cierpiących na Hashimoto.
  • Pierwsza grupa produktów to zboża zawierające gluten – pszenica, jęczmień, owies, żyto.
  • Druga to nabiał – mleko, jogurt, kefir, maślanka, sery.
  • Trzecia grupa – dyskusyjna, ale według mnie wszystko, co stanowi ryzyko powinno być wykluczone – to rośliny strączkowe.
·         W chorobie Hashimoto bardzo ważne jest zarówno co jemy jak i to jak często jemy. Stosujmy regułę: jedzmy częściej (5-6 posiłków dziennie), ale mniejsze porcje.
·          Ważne jest aby posiłki były pożywne, tzn. zawierały odpowiednią ilość energii w połączeniu z pełnowartościowym białkiem. Najlepsze źródło białka w tym wypadku to mięso (drób), ryby, jajka.  
·          Węglowodany złożone (o niskim indeksie glikemicznym) należy spożywać głównie w pierwszej połowie dnia; powinno się unikać cukrów prostych, rafinowanych obecnych w wyrobach cukierniczych. Lepiej jeść częściej i mniej. Najlepsze źródło to węglowodanów złożonych to ryż, quinoa (komosa ryżowa – najpożywniejsza z kasz), proso, amarantus.
·         
Co można zrobić, aby polepszyć jej funkcjonowanie tarczycy? 
    Prawidłowa produkcja hormonów tarczycy zależna jest w dużym stopniu od składników odżywczych znajdujących się w  naszej diecie. Szczególną rolę dla tarczycy odgrywają:      Jod    
Selen
Magnez
Wit C 
 Wit D 
 Kwasy tłuszczowe omega-3 
       Najważniejszą rolę w produkcji hormonów pełnią dwa pierwsze pierwiastki jod i selen. Dzienne zapotrzebowanie na jod wynosi 150 mcg.  Dobrym źródłem jodu są ryby morskie (100 g dorsza zawiera 110 mcg), algi, glony. 
         Selen natomiast występuje np. w orzechach brazylijskich i pestkach dyni. Jeden orzech zawiera ok 50 mcg.  

       Uwaga- pewne produkty mogą blokować tarczycę:     -tiomocznik, czyli antyhormon tyroksyny (T4). Występuje m.in. w  kalafiorze brukselce, kapuście, orzeszkach ziemnych, ziarnach soi, rzepie czy kalarepie.     
 Aby zmniejszyć ilość tej szkodliwej substancji, należy warzywa gotować do miękkości bez przykrycia. 
    Chlor- należy unikać spożywania chlorowanej wody 
Wysoki poziom insuliny we krwi- należy spożywać produkty nieprzetworzone o niskim IG

4 komentarze:

  1. Moja babcia i ciocia mają Hashimoto.Też się muszę z czasem zdiagnozować.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie endo też podejrzewa Hashimoto, na badania przeciwciał idę pod koniec miesiąca, a potem z wynikami do lekarza i zobaczymy. Niestety objawy Hashimoto są takie same jak przy niedoczynności, więc bez niektórych badań nie da się od razu zdiagnozować tej choroby :(

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger