Choroba Hashimoto to choroba autoimmunologiczna,
związana z zaburzeniami układu odpornościowego. Upraszczając, układ
odpornościowy zamiast bronić organizm przed infekcjami, wytwarza stan zapalny
we własnych tkankach. Przyczyny tego zaburzenia nie są całkowicie wyjaśnione –
wśród nich znajdują się na pewno predyspozycje genetyczne, a czynnikiem
wyzwalającym (ale nie przyczyną) może być przewlekły stres. Jak dotąd nie
potwierdzono, aby na rozwój choroby Hashimoto wpływały infekcje. Choroba
Hashimoto dotyczy aż ok. 2% populacji. Dotyka głównie kobiet – kilkukrotnie
częściej niż mężczyzn. Prawdopodobieństwa zachorowania zwiększa się wraz z
wiekiem, co nie oznacza jednak, że osoby młode i dzieci nie chorują.
Objawy:
Diagnostyka:
W momencie zidentyfikowania pierwszych objawów
wskazujących na niedoczynność tarczycy należy niezwłocznie udać się do lekarza
rodzinnego. Zleci on wykonanie oznaczenia stężenia hormonu tyreotropowego (THS)
we krwi. Poziom tego hormonu bezpośrednio zależy od ilości hormonów wydzielanych
przez tarczycę: tyroksyny (T3) i trójjodotyroniny (T4). Gdy stężenie T3 i T4
maleje, stężenie TSH rośnie. Stąd badanie poziomu TSH pozwala ocenić działanie
tarczycy. Prawidłowy wynik mieści się między ok. 0.2 a 4.5 mU/l (normy mogą się
nieco różnić w zależności od laboratorium).
Szczególnie ważne jest rozpoznanie niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży. Stanowi ona bowiem poważne zagrożenie zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się płodu. Odpowiednia podaż hormonów tarczycy jest niezbędna m.in. do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka.
Szczególnie ważne jest rozpoznanie niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży. Stanowi ona bowiem poważne zagrożenie zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się płodu. Odpowiednia podaż hormonów tarczycy jest niezbędna m.in. do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka.
Leczenie:
Niestety, nie istnieje możliwość leczenia
przyczynowego choroby Hashimoto.
Dieta w tej jednostce chorobowej ma bardzo duże
znaczenie.
Są pewne grupy produktów, które działają wyjątkowo
destruktywnie i absolutnie nie powinno ich być w diecie osób cierpiących na
Hashimoto.
- Pierwsza grupa produktów to zboża zawierające gluten – pszenica, jęczmień, owies, żyto.
- Druga to nabiał – mleko, jogurt, kefir, maślanka, sery.
- Trzecia grupa – dyskusyjna, ale według mnie wszystko, co stanowi ryzyko powinno być wykluczone – to rośliny strączkowe.
· W chorobie Hashimoto
bardzo ważne jest zarówno co jemy jak i to jak często jemy. Stosujmy regułę: jedzmy
częściej (5-6 posiłków dziennie), ale mniejsze porcje.
· Ważne jest aby
posiłki były pożywne, tzn. zawierały odpowiednią ilość energii w połączeniu z
pełnowartościowym białkiem. Najlepsze źródło białka w tym wypadku to
mięso (drób), ryby, jajka.
· Węglowodany
złożone (o niskim indeksie glikemicznym)
należy spożywać głównie w pierwszej połowie dnia; powinno się unikać cukrów
prostych, rafinowanych obecnych w wyrobach cukierniczych. Lepiej jeść częściej
i mniej. Najlepsze źródło to węglowodanów złożonych to ryż, quinoa (komosa
ryżowa – najpożywniejsza z kasz), proso, amarantus.
·
Co można zrobić, aby polepszyć jej
funkcjonowanie tarczycy?
Prawidłowa produkcja hormonów tarczycy zależna
jest w dużym stopniu od składników odżywczych znajdujących się w naszej diecie. Szczególną rolę dla tarczycy
odgrywają:
Jod
Selen
Magnez
Wit C
Wit D
Kwasy tłuszczowe omega-3
Najważniejszą rolę w produkcji hormonów pełnią
dwa pierwsze pierwiastki jod i selen. Dzienne zapotrzebowanie na jod wynosi 150 mcg. Dobrym źródłem jodu są ryby morskie (100 g
dorsza zawiera 110 mcg), algi, glony. Selen natomiast występuje np. w orzechach brazylijskich i pestkach dyni. Jeden orzech zawiera ok 50 mcg.
Uwaga- pewne produkty mogą blokować tarczycę: -tiomocznik, czyli antyhormon tyroksyny (T4). Występuje m.in. w kalafiorze brukselce, kapuście, orzeszkach ziemnych, ziarnach soi, rzepie czy kalarepie.
Aby zmniejszyć ilość tej szkodliwej substancji, należy warzywa gotować do miękkości bez przykrycia.
Chlor- należy unikać spożywania chlorowanej wody
Wysoki poziom insuliny we krwi- należy spożywać produkty nieprzetworzone o niskim IG
Moja babcia i ciocia mają Hashimoto.Też się muszę z czasem zdiagnozować.
OdpowiedzUsuńU mnie endo też podejrzewa Hashimoto, na badania przeciwciał idę pod koniec miesiąca, a potem z wynikami do lekarza i zobaczymy. Niestety objawy Hashimoto są takie same jak przy niedoczynności, więc bez niektórych badań nie da się od razu zdiagnozować tej choroby :(
OdpowiedzUsuńWszystko na pewno będzie w porządku :)
UsuńBardzo ciekawy post!
OdpowiedzUsuń