Awokado to jeden z najzdrowszych, powszechnie dostępnych produktów spożywczych, niezwykle ceniony ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnych w tłuszczach witamin : A, D, E, witaminy C, witamin z grupy B, związków mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, cynk i selen, a przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwdziałającym miażdżycy i nowotworom steroli.
Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas ( więcej niż w bananach) reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystanie na układ nerwowy.
Ale uwaga – to najkaloryczniejszy z owoców, w średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41g tłuszczu. Zgodnie z zasadami zdrowej i urozmaiconej diety, awokado powinno znaleźć się w naszym jadłospisie. Pod jaką postacią? To już zależy od Was, ale na blogu będę prezentować Wam różne propozycje zdrowych przekąsek z awokado w roli głównej.
Sałatka z awokado i gruszką
Składniki:rozszponka
awokado
ser feta
pomidory
gruszka (dla podkręcenia smaku można dodać kilka kropel miodu)
awokado
nasiona chia
sos: musztarda miodowa+ocet jabłkowy+ woda
Gruszkę i awokado pieczemy w temp. 180st przez 7 minut.
Całość układamy na półmisku, polewamy sosem.
wygląda przepysznie, uwielbiam sałatki
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie. Zjadłabym taką na kolację :)
OdpowiedzUsuńz wielką przyjemnością bym spróbowała tej sałatki
OdpowiedzUsuńpyszna! wiem, bo już jadłam taką :)
OdpowiedzUsuńBardzo odpowiada mi takie połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam przepisy z awokado!:-)
OdpowiedzUsuń