listopada 25, 2015

Awokado + sałatka



Awokado to jeden z najzdrowszych, powszechnie dostępnych produktów spożywczych, niezwykle ceniony ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnych w tłuszczach witamin : A, D, E, witaminy C, witamin z grupy B, związków mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, cynk i selen, a przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwdziałającym miażdżycy i nowotworom steroli.
Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas ( więcej niż w bananach) reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystanie na układ nerwowy.
Ale uwaga – to najkaloryczniejszy z owoców, w średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41g tłuszczu. Zgodnie z zasadami zdrowej i urozmaiconej diety, awokado powinno znaleźć się w naszym jadłospisie. Pod jaką postacią? To już zależy od Was, ale na blogu będę prezentować Wam różne propozycje zdrowych przekąsek z awokado w roli głównej.

Sałatka z awokado i gruszką
Składniki:
rozszponka
awokado
ser feta
pomidory
gruszka (dla podkręcenia smaku można dodać kilka kropel miodu)
awokado
nasiona chia

sos: musztarda miodowa+ocet jabłkowy+ woda
Gruszkę i awokado pieczemy w temp. 180st przez 7 minut.
Całość układamy na półmisku, polewamy sosem.


6 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, uwielbiam sałatki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie. Zjadłabym taką na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z wielką przyjemnością bym spróbowała tej sałatki

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna! wiem, bo już jadłam taką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo odpowiada mi takie połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! Uwielbiam przepisy z awokado!:-)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger