Bakłażana
jest owalnym, podłużnym warzywem, którego skórka ma mocno fioletowy kolor,
jednak w zależności od odmiany może przybierać różne barwy i rozmiary.
Uprawiany jest w specjalnym mikroklimacie, a w niektórych krajach obchodzone
jest jego święto, zwane „Świętem Bakmana”.
Bakłażany
są dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, manganu, miedzi, magnezu,
witamin: C, K, witamin z grupy B (B6, kwasu foliowego), błonnika
pokarmowego, fitosteroli i przeciwutleniaczy.
W oberżynie znajduje się również substancja zwana nasuniną - to kolejny antyoksydant, którego ten dostarcza. Nasunina ma za zadanie chronić błony komórkowe. Jest to o tyle istotne, gdyż cały ludzki organizm składa się właśnie z komórek, a więc ich prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne, by zachować dobre zdrowie. Nasunina zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwory.
Bakłażany posiadają właściwości detoksykacyjne, polecane są przy kuracji antybiotykowej, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawiają przemianę materii, zapobiegają chorobom układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu (dzięki zawartości błonnika i kwasu chlorogenowego).
W oberżynie znajduje się również substancja zwana nasuniną - to kolejny antyoksydant, którego ten dostarcza. Nasunina ma za zadanie chronić błony komórkowe. Jest to o tyle istotne, gdyż cały ludzki organizm składa się właśnie z komórek, a więc ich prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne, by zachować dobre zdrowie. Nasunina zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwory.
Bakłażany posiadają właściwości detoksykacyjne, polecane są przy kuracji antybiotykowej, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawiają przemianę materii, zapobiegają chorobom układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu (dzięki zawartości błonnika i kwasu chlorogenowego).
Mój
przepis na nadzianego bakłażana (na 4 porcje)
2
bakłażany
400
g mięsa mielonego
1
mała cebulka
Pomidory
siekane-puszka
Pieprz,
sól, dużo ziół do smaku
4-
5 sztuk pieczarek
2
łyżki oleju do smażenia
Bakłażany
dzielimy na dwie części, nożem wykrawamy całą jego zawartość, nie uszkadzając
skórki. Na patelni podsmażamy mięso mielone i doprawiamy do smaku. Siekamy
cebulkę, pieczarki. Bakałażana(miąższ) również kroimy w kostkę, mieszamy z
cebulką, pieczarkami, pomidorami, mięsem; doprawiamy do smaku. Tak przygotowany
farsz wkładamy do bakłażanowych łódeczek. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.
Mmmmm pyszności!
OdpowiedzUsuńuwielbiam bakłażan, taki nadziewany jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smakołyki ;)
OdpowiedzUsuń