W ostatnim wpisie przed świętami Bożego Narodzenia chcę Wam przestawić przepis na jedno z moim ulubionych ciast. Ciasto czekoladowe wykonuje się szybko, warto spróbować bo jest przepyszne:)
Ciasto czekoladowo- bananowe
Składniki:
dwa dojrzałe banany, dokładnie rozgniecione widelcem na gładka masę
1 i 1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka roślinnego (najczęściej dodaje owsiane)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (dla osób które wolą bardziej słodką wersje- czekolada mleczna)
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz bananowe puree i wszystko mieszamy na gładką emulsję.
2. W mniejszej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy, którą przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy ok.30- 40 minut .
Wersję Świąteczną można wzbogacić w migdały oraz przyprawę do piernika :)
WESOŁYCH, ZDROWYCH
I RODZINNYCH ŚWIĄT
ŻYCZY
KEEP FIT AND BE BEAUTY
Zapraszam również na fan page :)
Pysznie wygląda - ciekawie dobrane składniki. U mnie póki co króluje dieta z dowozem - wprawdzie też fit, ale mam nadzieję, że kiedyś uda mi się przyrządzić Twoje pyszności. Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuń