Yerba Mate to napój przyrządzany z listków i gałązek
Ostrokrzewu paragwajskiego. Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy
Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay, na terenie Argentyny, Paragwaju,
Brazylii i Urugwaju. Yerba Mate różni się od napojów znanych nam na co dzień.
Po pierwsze, do naczynka sypie się nawet do 3/4 objętości suszu, po drugie pije
się ją przez rurkę z sitkiem na końcu, a po wtóre każdą porcję można zalewać
„do znudzenia”, a przynajmniej 5-7 razy.
Swoją przygodę z Yerbą zaczęłam kilkanaście dni temu dzięki uprzejmości Pani Justyny:)
Smak na początku nie zachwycał. Gorzki, dosyć nie przyjemny posmak. Otrzymałam kilka wersji smakowych yerby- najbardziej zasmakowałam w wersji z jabłkiem i gruszką.
O Yerba Mate
często mówi się, że jest lepszą alternatywą kawy. Niewątpliwie napar
ostrokrzewu ma wiele właściwości zdrowotnych. Z resztą, jeżeli tak specyficzny
napój zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie, to coś w tym musi być.
Mieszkańcy Ameryki Południowej już od wieków znają i cenią sobie dobroczynne oddziaływanie Yerba Mate. Nie trzeba być naukowcem, aby na własnej skórze odczuć, że napar ten:
Mieszkańcy Ameryki Południowej już od wieków znają i cenią sobie dobroczynne oddziaływanie Yerba Mate. Nie trzeba być naukowcem, aby na własnej skórze odczuć, że napar ten:
- bardzo dobrze pobudza, nie powodując drażliwości żołądka
- likwiduje objawy zmęczenia
- reguluje ciśnienie
- oczyszcza i odżywia organizm
- polepsza samopoczucie
- pozytywnie wpływa na jędrność skóry
- poprawia przemianę materii
- zwiększa odporność
- w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie zostawia osadu na zębach
Yerby nie można zalewać wrzątkiem. To pierwsza i
najważniejsza zasada świetnej mate. Woda powinna mieć ok. 70-80°C. Najłatwiej
sprawdzić to termometrem do żywności.
Przygotowanie yerby w sposób tradycyjny
- Wsyp yerba mate do ok. 1/2 - 3/4 objętości naczynia (wedle uznania).
- Przykryj naczynie dłonią, odwróć „do góry nogami” i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół.
- Następnie odwróć naczynie do kąta 45° tak, aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
- Wlej wodę o temp. 70-80°C w wolną przestrzeń między suszem, a ścianką naczynia.
- Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce gdzie wcześniej lana była woda.
- Odstaw tak przygotowaną mate i odczekaj około 2-3 minuty. Dolej jeszcze nieco wody i... gotowe!
Zachęcam do odwiedzenia sklepu https://dobreziele.pl/
bądź w sklepie stacjonarnym w Krakowie :)
*treść z materiałów informacyjnych Dobrego Ziela
*treść z materiałów informacyjnych Dobrego Ziela
Od jakiegoś czasu interesuje mnie, ale jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam yerba mate :) W ogóle lubię pić wszelkie różne zioła i herbaty :)
OdpowiedzUsuń