grudnia 30, 2015

Yerba Mate



Yerba Mate to napój przyrządzany z listków i gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego. Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay, na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Yerba Mate różni się od napojów znanych nam na co dzień. Po pierwsze, do naczynka sypie się nawet do 3/4 objętości suszu, po drugie pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu, a po wtóre każdą porcję można zalewać „do znudzenia”, a przynajmniej 5-7 razy.
Swoją przygodę z Yerbą zaczęłam kilkanaście dni temu dzięki uprzejmości Pani Justyny:)
Smak na początku nie zachwycał. Gorzki, dosyć nie przyjemny posmak. Otrzymałam kilka wersji smakowych yerby- najbardziej zasmakowałam w wersji z jabłkiem i gruszką.


Właściwości Yerba Mate:
O Yerba Mate często mówi się, że jest lepszą alternatywą kawy. Niewątpliwie napar ostrokrzewu ma wiele właściwości zdrowotnych. Z resztą, jeżeli tak specyficzny napój zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie, to coś w tym musi być.

Mieszkańcy Ameryki Południowej już od wieków znają i cenią sobie dobroczynne oddziaływanie Yerba Mate. Nie trzeba być naukowcem, aby na własnej skórze odczuć, że napar ten:
  • bardzo dobrze pobudza, nie powodując drażliwości żołądka
  • likwiduje objawy zmęczenia
  • reguluje ciśnienie
  • oczyszcza i odżywia organizm
  • polepsza samopoczucie
  • pozytywnie wpływa na jędrność skóry
  • poprawia przemianę materii
  • zwiększa odporność
  • w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie zostawia osadu na zębach


Yerby nie można zalewać wrzątkiem. To pierwsza i najważniejsza zasada świetnej mate. Woda powinna mieć ok. 70-80°C. Najłatwiej sprawdzić to termometrem do żywności.


Przygotowanie yerby w sposób tradycyjny
  1. Wsyp yerba mate do ok. 1/2 - 3/4 objętości naczynia (wedle uznania).
  2. Przykryj naczynie dłonią, odwróć „do góry nogami” i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół.
  3. Następnie odwróć naczynie do kąta 45° tak, aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
  4. Wlej wodę o temp. 70-80°C w wolną przestrzeń między suszem, a ścianką naczynia.
  5. Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce gdzie wcześniej lana była woda.
  6. Odstaw tak przygotowaną mate i odczekaj około 2-3 minuty. Dolej jeszcze nieco wody i... gotowe!

Zachęcam do odwiedzenia sklepu https://dobreziele.pl/
bądź w sklepie stacjonarnym w Krakowie :)
         *treść z materiałów informacyjnych Dobrego Ziela

2 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu interesuje mnie, ale jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam yerba mate :) W ogóle lubię pić wszelkie różne zioła i herbaty :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger