czerwca 11, 2016

Karob


Mączka chleba świętojańskiego, inaczej karob, jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy. Karob powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karbowym. Po procesie mielenia, z nasion powstaje proszek, przypominający kakao, zawierający 15% wody, do 70% węglowodanów (cukrów, hemiceluloz i skrobi), 4–6% białka oraz do 4% tłuszczu.

Karob, oprócz tego, że z powodzeniem może zastępować kakao ma wiele pozytywnych właściwości i składników odżywczych. Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera w przeciwieństwie do kakao teobrominy i kofeiny – alkaloidów o działaniu pobudzającym. Kofeina nie jest wskazana w ciąży, w stanach nadciśnienia tętniczego, ma działanie podrażniające i pobudzające układ pokarmowy, a także zwiększa stratę witamin i minerałów.

W stosunku do proszku kakaowego karob posiada znacznie lepszy stosunek wapnia do fosforu (karob: 290 mg wapnia/100 g, 81 mg fosforu/100 g, kakao: 133 mg wapnia/100 g, 648 mg fosforu/100 g), a wysokie zawartości tych dwóch pierwiastków wykorzystywane są w walce z osteoporozą. Jasno brązowy proszek stosowany jest w leczeniu kaszlu i niedokrwistości, a dzięki zawartości kwasu galusowego ma działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Posiada także liczne przeciwutleniacze oraz witaminy. Wspomaga proces trawienia oraz udowodniono jego właściwości obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi. Co więcej, zawiera o około 60% mniej kalorii od zwykłego kakao.

Serdecznie polecam :)

Karob możecie zamówić w sklepie
http://zdrowymarket24.pl/dodatki-do-dan/1923-BIOLIFE-Karob-BIO-150g-5901785340570.html
 
Polecam do wypieków, deserów oraz gorących napojów.
Ja wyczarowałam z niego ciacho z sezonowymi truskawkami na moją małą (nietypowa porcję)użyłam:
1 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki z cieciorki
1/2 łyżeczki proszku po pieczenia
1/2 szkl. mleka 2%
2 łyżek karobu 
 truskawek
i ani grama cukru!!!

 

1 komentarz:

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger