Nasiona chia to małe czarne nasiona roślin którą nazywane
są również szałwią hiszpańską. Należą do najzdrowszej żywności na świecie. W dawnych
czasach nasiona chia były ważnym pokarmem dla Azteków i Majów. Nasiona Chia
zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega-3 (30%) oraz omega-6 (40%). Są to odpowiednie
proporcje, które dostarczone wraz z pożywieniem stanowią niezwykle ważny
element profilaktyki wielu chorób. Ziarna są bogatym źródłem kwasów ALA – kwas
alfa-linolenowy, który należy do pożądanych kwasów omega-3. Oprócz tego
zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (LCT), stanowiące ważną
substancję w żywieniu człowieka.
Chia
to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok.
20%). Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który
działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób
zmagających się z nadwagą i otyłością.
Nasiona Chia znajdują zastosowanie w kuchni. Można je jeść osobno w całości
oraz jako dodatek do musli, owsianki, jogurtu, stanowią bardzo zdrową
przekąskę. Świetnie nadają się do sporządzania koktajli, zup, a nawet do
wypieku chleba. Po zalaniu gorącą wodą mają konsystencję żelu, podobną do
siemienia lnianego. Najlepiej nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na 2- 3 godziny do lodówki.
jogurt naturalny z nasionami chia + mus truskawkowy :)
Nasiona chia dostępne na stronie:
Ja dodaję je do owsianki, nie robię puddingów. jem na ciepło, rzeczywiście chia przypomina konsystencją po zalaniu mlekiem siemię lniane, też ma taki "śluz"
OdpowiedzUsuńUwielbiam chia, szczególnie w puddingach!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chia, robię puddingi, czasami dodaję do owsianki albo posypuję kanapki na słodko z owocami :)
OdpowiedzUsuńZostawione na noc z mlekiem smakują bardzo dobrze. ;)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam chia, ze względu na ich właściwości i smak :) Małe i niepozorne a mogą wiele zdziałać ;)
OdpowiedzUsuńto jest super dodatek! zamówiłam cały kilogram, dodaję wszędzie - do sałatek, puddingów czy koktajlu
OdpowiedzUsuńJa też tak robię, dodaję do czego się da, najbardziej lubię w owsiance porannej:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chia, robię puddingi, czasami dodaję do owsianki albo posypuję kanapki na słodko z owocami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chia, szczególnie w puddingach!
OdpowiedzUsuńTakie nasiona to super dodatek!
OdpowiedzUsuń