lipca 22, 2016

Pesto z brokuła



Ta wersja pesto szczególnie mnie urzekła. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu ponieważ na prawdę warto. Myślę, że brokuł w tej niecodziennej formie zyska nowe grono miłośników.

Składniki:


brokuł (1 świeży bądź mrożony)
2/3 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanka migdałów
2- 3 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
4 łyżki płatków drożdżowych,
mały kawałek świeżego chili bądź pieprz cayenne
łyżeczka skórki otartej z limonki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:


  • Roz­grzać pa­tel­nię, wy­sy­pać na nią mig­da­ły i pra­żyć przez około mi­nu­tę do czasu, aż za­czną pach­nieć. Od­sta­wić do prze­stu­dze­nia.(Nie spalić!)
  • W dużym garn­ku za­go­to­wać wodę ze szczyp­tą soli. Podzielić brokuł na  ró­życz­ki. Kiedy woda za­cznie się go­to­wać, dodać przy­go­to­wa­ne­go bro­ku­ła. Gotować kilka minut.
  • Przy­go­to­wa­ne­go bro­ku­ła dodać do na­czy­nia blen­de­ra razem z upra­żo­ny­mi wcze­śniej mig­da­ła­mi oraz resz­tą skład­ni­ków i krót­ko mik­so­wać na pesto. Do­pra­wić do smaku solą i pie­przem bądź innymi ulubionymi przyprawami.
Moja wersja podana z makaronem i nasionami chia :)
 

4 komentarze:

  1. bardzo lubię brokuły, nigdy nie jadłam jednak ich z makaronem, uwielbiam zupę- krem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, wprawdzie obecnie korzystam z cateringu dietetycznego z powodu braku czasu na przygotowywanie regularnych posiłków, ale na pewno znajdę chwilę na przyrządzenie tego pesto. Wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam również do codziennego ruchu rowerem , zobaczcie czemu warto :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger