grudnia 12, 2018

Pasty orzechowe


Pasta orzechowa to zmiksowane orzeszki arachidowe z kawałkami orzeszków. Jest to na pewno zdrowsza alternatywa dla masła orzechowego, które zazwyczaj ma dodatek cukru i tłuszczu palmowego.
 Polecana jest w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny styl życia. 
 Zastosowanie pasty orzechowej jest bardzo szerokie. Dodatek orzechów sprawia, że pasta staję się chrupiąca i posiada wyjątkowy smak. Można ją dodawać do śniadaniowych płatków oraz smarować pieczywo czy tosty. Z pastą orzechową można skomponować pyszny deser zarówno na zimno jak i na ciepło.
Ja poniżej przedstawię Wam dwie moje propozycje z wykorzystaniem pasty orzechowej.

Omlet z pastą orzechową kokosową, morelami, orzechami i jabłuszkiem :)

Lekkie jak piórko, pyszyste placuszki 

składniki:

250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 op.cukru waniliowego
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. 
  • Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
  • Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo.
  • Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger