Pasta orzechowa to zmiksowane orzeszki arachidowe z kawałkami orzeszków. Jest to na pewno zdrowsza alternatywa dla masła orzechowego, które zazwyczaj ma dodatek cukru i tłuszczu palmowego.
Polecana jest w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny styl życia.
Zastosowanie pasty orzechowej jest bardzo szerokie. Dodatek orzechów sprawia, że pasta staję się chrupiąca i posiada wyjątkowy smak. Można ją dodawać do śniadaniowych płatków oraz smarować pieczywo czy tosty. Z pastą orzechową można skomponować pyszny deser zarówno na zimno jak i na ciepło.
Ja poniżej przedstawię Wam dwie moje propozycje z wykorzystaniem pasty orzechowej.
Lekkie jak piórko, pyszyste placuszki
składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 op.cukru waniliowego
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
- Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
- Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo.
- Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)