sierpnia 20, 2013

Kilka słów o papryce


Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu a także odmładza i poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa mowa o papryce.

Papryka jest warzywem bogatym w witaminy szczególnie w witaminę C. Już w 100g czerwonego warzywa jest jej więcej, niż potrzeba osobie dorosłej (przeciętne zapotrzebowanie dobowe to ok. 60 mg): w każdej papryce jest jej co najmniej 90 mg, w czerwonej nawet 150 mg). Witaminy C w papryce jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie. Szczęśliwie, tego cennego przeciwutleniacza nie można przedawkować, bo nadmiar wraz z moczem jest sprawnie usuwany z organizmu
Bogata jest również w sole mineralne-potas i wapń. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.

Którą paprykę wybrać? 



Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Dostarczy mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Już 100 g papryki powinno zaspokoić ok. 70% zapotrzebowania człowieka na wit. A. Zapewni nam więc piękną cerę, o zdrowym odcieniu. Wsparta przez wit. C  zwolni proces powstawania zmarszczek. Ponieważ zawiera również rutynę, jest nieoceniona, gdy masz kruche naczynka krwionośne.

Papryka zielona obfituje w kwas foliowy (jeden strąk pokrywa ok. 25% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), zatem polecana jest głównie kobietom planującym dziecko i ciężarnym (ze względu na wpływ kwasu foliowego na rozwój cewy nerwowej u płodu), ale także wszystkim tym, którym zależy na dobrym nastroju oraz poprawie parametrów krwi (wpływa bowiem pozytywnie na układ nerwowy i działa krwiotwórczo). Papryka zielona, podobnie jak pomidory, jest także dobrym źródłem witamy E, zwanej witaminą młodości:)

Papryka żółta także dostarczy witaminę E, jednak kochamy ją nie za to przede wszystkim. Jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksantyny (przeciwutleniacz, należący do barwników karetonoidów), które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobre widzenie.







Warto jeść paprykę ze względu na bogactwo witamin i minerałów:)
Serdecznie  polecam :)


22 komentarze:

  1. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam papryki, teraz ją kocham;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię czerwoną

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię paprykę i to bardzo. Generalnie uwielbiam robić miszmasze jeśli chodzi o warzywa, więc wszystkie trzy kolory zawsze się u mnie znajdą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaam , to wszystko wygląda tak apetycznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też kiedyś pisałam o papryce i nie wiedziałam, że ma aż tyle właściwości

    Zapraszam do mnie na nowy wpis ;)www.ilonastejbach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszna:) Uwielbiam ją:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i pomyśleć, że nie przapadam za papryką :P

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedyś słyszałam, że papryka zielona jest najmniej zdrowa ze względu na to, że czerwona i żółta to odmiany a zielona, jest po prostu niedojrzała. nie wiem ile w tym prawdy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezależnie od koloru każda ma dużo wartości odżywczych:)

      Usuń
  9. Bardzo lubię paprykę, w każdym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię paprykę,szczególnie czerwoną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bardzo lubię paprykę każdego koloru i dość często ją jem ;)) .

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzooo lubię paprykę, przeważnie jem czerwoną, dodaję głównie do kanapek i sałatek :))

    OdpowiedzUsuń
  13. najbardziej lubię zieloną paprykę, jem ją jak jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja lubię paprykę tylko przetworzoną, np. usmażoną. Surowej nie toleruję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja lubie paprykę pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam paprykę :) Jak tylko mogę, to dodaje ją do każdego dania ;)

    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*

    OdpowiedzUsuń
  17. I ja bardzo lubię paprykę :-)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger