Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu a także odmładza i poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa mowa o papryce.
Papryka jest warzywem bogatym w witaminy szczególnie w witaminę C. Już w 100g czerwonego warzywa jest jej więcej, niż potrzeba osobie dorosłej (przeciętne zapotrzebowanie dobowe to ok. 60 mg): w każdej papryce jest jej co najmniej 90 mg, w czerwonej nawet 150 mg). Witaminy C w papryce jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie. Szczęśliwie, tego cennego przeciwutleniacza nie można przedawkować, bo nadmiar wraz z moczem jest sprawnie usuwany z organizmu
Bogata jest również w sole mineralne-potas i wapń. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.
Którą paprykę wybrać?
Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Dostarczy mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Już 100 g papryki powinno zaspokoić ok. 70% zapotrzebowania człowieka na wit. A. Zapewni nam więc piękną cerę, o zdrowym odcieniu. Wsparta przez wit. C zwolni proces powstawania zmarszczek. Ponieważ zawiera również rutynę, jest nieoceniona, gdy masz kruche naczynka krwionośne.
Papryka zielona obfituje w kwas foliowy (jeden strąk pokrywa ok. 25% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), zatem polecana jest głównie kobietom planującym dziecko i ciężarnym (ze względu na wpływ kwasu foliowego na rozwój cewy nerwowej u płodu), ale także wszystkim tym, którym zależy na dobrym nastroju oraz poprawie parametrów krwi (wpływa bowiem pozytywnie na układ nerwowy i działa krwiotwórczo). Papryka zielona, podobnie jak pomidory, jest także dobrym źródłem witamy E, zwanej witaminą młodości:)
Papryka żółta także dostarczy witaminę E, jednak kochamy ją nie za to przede wszystkim. Jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksantyny (przeciwutleniacz, należący do barwników karetonoidów), które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobre widzenie.
Warto jeść paprykę ze względu na bogactwo witamin i minerałów:)
Serdecznie polecam :)
Uwielbiam paprykę :)
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam papryki, teraz ją kocham;)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię czerwoną
OdpowiedzUsuńTeż lubię paprykę i to bardzo. Generalnie uwielbiam robić miszmasze jeśli chodzi o warzywa, więc wszystkie trzy kolory zawsze się u mnie znajdą ;)
OdpowiedzUsuńMniaaam , to wszystko wygląda tak apetycznie !!!
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś pisałam o papryce i nie wiedziałam, że ma aż tyle właściwości
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na nowy wpis ;)www.ilonastejbach.blogspot.com
Jest pyszna:) Uwielbiam ją:)
OdpowiedzUsuńNo i pomyśleć, że nie przapadam za papryką :P
OdpowiedzUsuńkiedyś słyszałam, że papryka zielona jest najmniej zdrowa ze względu na to, że czerwona i żółta to odmiany a zielona, jest po prostu niedojrzała. nie wiem ile w tym prawdy ;)
OdpowiedzUsuńniezależnie od koloru każda ma dużo wartości odżywczych:)
UsuńA ja nienawidze paprykii...
OdpowiedzUsuńnaprawdę warto się przełamać:)
UsuńBardzo lubię paprykę, w każdym kolorze :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię paprykę,szczególnie czerwoną :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię paprykę każdego koloru i dość często ją jem ;)) .
OdpowiedzUsuńuwielbiam paprykę :D
OdpowiedzUsuńBardzooo lubię paprykę, przeważnie jem czerwoną, dodaję głównie do kanapek i sałatek :))
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię zieloną paprykę, jem ją jak jabłko :)
OdpowiedzUsuńJa lubię paprykę tylko przetworzoną, np. usmażoną. Surowej nie toleruję :)
OdpowiedzUsuńja lubie paprykę pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę :) Jak tylko mogę, to dodaje ją do każdego dania ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*
I ja bardzo lubię paprykę :-)
OdpowiedzUsuń