Gdy za oknem mroźna zima co raz bardziej tęsknimy za wiosną i słońcem. Kiełki kojarzą się z wiosną, bombą witaminową i radością:) Dzisiejszy wpis o kiełkach z brokuła. Kiełki brokuła są troszeczkę
pikantne w smaku. Idealnie pasują do kanapek i mieszanych sałat.
Kiełki brokuła, podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny
krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu
raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek
nowotworowych. Spożycie 50g kiełków dostarcza
organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła. Kiełki są bogactwem witamin
*A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, selenu i manganu.
W kiełkach znajdziemy również Koenzym Q10, wspomniany powyżej sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
Zawarte w kiełkach witaminy i
minerały zapewniają nie tylko dobre samopoczucie ale i smukłą sylwetkę. Pomagają obniżyć ciśnienie, zapobiegają udarom mózgu, chorobom
układu krwionośnego, wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Zawarte w
kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii
Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko
wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące
prowadzić do powstania nowotworu) i wrzodów trawiennych.
Mimo że kiełki są niewielkie są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.
Nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńja tez nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńnie wierzę dziewczyny;) koniecznie musicie to zmienić :)
Usuńuwielbiam, ale wolę z rzodkiewki :)
OdpowiedzUsuńz rzodkiewki też są pyszne :)
UsuńJa nawet kiełki lubię, ale dawno już ich nie jadłam
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam.. ba na oczy pierwsze widzę :D
OdpowiedzUsuńmusisz koniecznie spróbować :)
UsuńMniam, bardzo lubię ;*
OdpowiedzUsuńświetnie!! :)
Usuńuwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJadam, choć faktycznie nie zawsze, i nie do wszystkiego. Są dość pikantne w smaku, a jak za długo je przetrzymam- gorzkie.
OdpowiedzUsuńbo należy jeść tylko i wyłącznie świeże kiełki :)
UsuńLubię kiełki:) Od czasu do czasu kupuję. Są zdrowe i idealnie pasują do kanapek, szczególnie zimą. Zamiast kupować okropne o tej porze roku pomidory lepiej sięgnąć po kiełki.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie się z Tobą zgadzam, pomidory o tej porze roku smakują okropnie :)
UsuńBardzo lubię kiełki ;)
OdpowiedzUsuńSa bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńJa raz jadłam kiełki :( I wiem, że powinnam częściej, ale jakoś jak jestem w sklepie to o nich nie myślę :P
OdpowiedzUsuńhttp://vogueswing.blogspot.com
;)
Usuń