kwietnia 12, 2014

12 kwietnia Dzień Czekoloady- co dobrego jest w czekoladzie :)?



12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady- to jedno z najprzyjemniejszych a na pewno najsłodszych świąt w roku:) Przy okazji tego święta w dzisiejszym wpisie chciałam przypomnieć co dobrego ma w sobie ten produkt.
Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe. Na rynku mamy szeroki wybór: czekolady mleczne, białe, z orzechami, pieprzem...
Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada.  Bogata w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. A co jeszcze dobrego ma w sobie czkolada?


Witaminy:

  • A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę oraz błony śluzowe i wzrok
  • E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
  • B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu
  • B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
  • B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
  • B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami.

I pierwiastki:
  •  Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie
  • Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry,
  • Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
  • Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia - niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania - dlatego zasługują na miano afrodyzjaków:)

Musimy jednak pamiętać, że jak wszystko spożywane w nadmiarze również czekolada szkodzi zdrowiu i sprzyja otyłości ponieważ jest produktem kalorycznym. 100 gram dostarcza średnio około 600 kcal. I tłuszcz...

Mam nadzieje że obchodzicie święto czekolady, zostawiam Was w słodkim nastroju i ze słodka piosenką :)


10 komentarzy:

  1. ja jestem koneserem czekolad, szczególnie milki, jednak staram się dawkować ją sobie w rozsądnych ilościach a najlepiej nie kupować wcale. trudno jej się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nastroiłaś mnie z tym świętem, chyba upichcę coś z czekoladą dzisiaj! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wpis
    ja uwielbiam czekoladę

    pozdrawiam serdecznie
    Marcelka Fashion

    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie miałam pojęcia, że to Dzień czekolady:D każdy pretekst jest dobry:p

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio próbowałam przekonać się do gorzkiej ale siła wyższa-nie ma to jak mleczna:D pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger