12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady- to jedno z najprzyjemniejszych a na pewno najsłodszych świąt w roku:) Przy okazji tego święta w dzisiejszym wpisie chciałam przypomnieć co dobrego ma w sobie ten produkt.
Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe. Na rynku mamy szeroki wybór: czekolady mleczne, białe, z orzechami, pieprzem...
Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Bogata w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. A co jeszcze dobrego ma w sobie czkolada?
Witaminy:
- A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę oraz błony śluzowe i wzrok
- E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
- B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu
- B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
- B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
- B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
I pierwiastki:
- Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie
- Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry,
- Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
- Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
Musimy jednak pamiętać, że jak wszystko spożywane w nadmiarze również czekolada szkodzi zdrowiu i sprzyja otyłości ponieważ jest produktem kalorycznym. 100 gram dostarcza średnio około 600 kcal. I tłuszcz...
Mam nadzieje że obchodzicie święto czekolady, zostawiam Was w słodkim nastroju i ze słodka piosenką :)
ja jestem koneserem czekolad, szczególnie milki, jednak staram się dawkować ją sobie w rozsądnych ilościach a najlepiej nie kupować wcale. trudno jej się oprzeć.
OdpowiedzUsuńdzisiaj nawet musisz się oprzeć ;)
UsuńNastroiłaś mnie z tym świętem, chyba upichcę coś z czekoladą dzisiaj! :)
OdpowiedzUsuńświetny czekoladowy pomysł :)
Usuńidealny dzień ;)
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuńja uwielbiam czekoladę
pozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion
:)
dziękuję :) również uwielbiam :)
Usuńnie miałam pojęcia, że to Dzień czekolady:D każdy pretekst jest dobry:p
OdpowiedzUsuńoczywiście tak :)
Usuńostatnio próbowałam przekonać się do gorzkiej ale siła wyższa-nie ma to jak mleczna:D pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuń