kwietnia 03, 2014

Za dużo soli w diecie, czym ją zastąpić ?


Zalecana ilość soli jaka powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie nie powinna przekraczać 5 g
(2000 mg sodu),odpowiada to jednej płaskiej łyżeczce do herbaty.
Chodzi tu nie tylko o spożycie soli, a więc nie tylko sól, którą sami dodajemy do potraw przez solenie lub dosalanie, ale także sól tzw. sól ukrytą dodawana do produktów w gotowych  produktach spożywczych.
 Tymczasem Polacy spożywają jej za dużo bo nawet 0 ponad 2 razy więcej niż wynosi poziom zalecany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Czym to grozi?

Nadciśnieniem tętniczym, udarem mózgu, zawałem serca, rakiem żołądka...:(
 Warto więc wiedzieć, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl).
Jest co najmniej kilka sposobów jak ustrzec nasz organizm przed nadmiarem soli w naszej diecie. Najzdrowiej jednak zastąpić sól innymi składnikami. Najkorzystniejsze działanie mają zioła. Oprócz walorów smakowych pełnią inne funkcje, np. wspomagają pracę wątroby. Dzisiaj kilka propozycji przypraw specjalnie skomponowanych do konkretnych potraw. Serdecznie polecam do zapoznania się z ofertą firmy Dary Natury: mnóstwo zdrowych produktów oraz przypraw dopasowane specjalnie do Twoich potraw :)
Sól ziołowa- to propozycja dla osób które nie potrafią od razu odstawić solniczki i zaprzestać dosalania potraw. Prezentowana przeze mnie sól ziołowa składa się w 68 % z soli resztę stanowi mieszanka ziół. Dodam jeszcze że prezentowane przeze mnie mieszanki ziół nie zawierają chemii.
Kolejna produkt to przyprawa do gulaszu, to kompozycja tylko i wyłącznie ziół, mieszanka nie zawiera soli.
I  przyprawa do rosołu również bez soli:)


A na koniec kilka rad jak ograniczyć sól w naszej codziennej diecie:
 1. Czytaj dokładnie informacje zawarte na etykietach produktów i wybierać te z oznaczeniami „o obniżonej zawartości soli” lub „bez dodatku soli”.   
2. Staraj się wybierać produkty świeże, jak najmniej przetworzone (bo te zawierają najwięcej soli).   
3. Zrezygnownuj z dań gotowych typu mrożona pizza, zupy i sosy w proszku lub ze słoików oraz dań w formie instant, wyeliminować z diety słone przekąski typu chipsy, paluszki, orzeszki solone oraz żywność typu Fast Food.   
4. Nie dosalaj już gotowej potrawy (nie stawiaj solniczki na stole).   
5. Staraj się dodawać sól pod koniec gotowania.   
6. Zamiast soli stosuj różnego rodzaju zioła i przyprawy, zarówno świeże, jak i suszone (np. bazylia, oregano, majeranek, tymianek, kolendra, mięta, rozmaryn) bądź mieszanki ziół jak te przedstawione powyżej.   
7. Wybieraj sól sodowo – potasową, zawierającą mniej sodu.   
8. Wybieraj wody mineralne niskosodowe tj. zawierające 
< 20 mg sodu / litr.



9 komentarzy:

  1. dziękujemy, bardzo przydatny post :) Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam sól ziołową i pieprz ziołowy również! Dodaje do wszystkiego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przydatny post! Ja należę do grona osób które lubią słone potrawy :( czas nad tym popracować.. muszę kupić tą sól ziołową

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś sól uważano za bogactwo :D
    też minimalizuję sól w jedzeniu :)

    http://linde-lo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy post, u mnie niedługo również będzie o soli ale w trochę innym wydaniu :)
    Ja osobiście staram się używać soli jak najmniej :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Post dla mnie, bo ja uwielbiam słone jedzenie, wszystko wokół dosalam i ogólnie wolę słone o wiele bardziej niż słodkie ;-) Zdaję sobie sprawę z tego, że powinnam ograniczyć sól, jednak ciężko jest mi się jej wyrzec ;-)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger