Cieciorka, ciecierzyca,
włoski biały groch to nazwy popularnej rośliny strączkowej. I właśnie cieciorka jest bohaterką
dzisiejszego wpisu. Ciecierzyca jest smaczna, sycąca, zdrowa i co
najważniejsze, coraz łatwiejsza do zdobycia w Polsce. Ciecierzyca ma niezwykle
interesujący skład pierwiastkowy. Jest podstawą diety wegetariańskiej, ale z
powodzeniem mogą ją do jadłospisu wprowadzić wszyscy.
Cieciorka to bardzo dobre źródło białka i
węglowodanów. Zawiera znaczne ilości błonnika,
zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na
raka jelita grubego. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi,
przydatne w leczeniu cukrzycy. Zawarte w niej nienasycone kwasy
tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy
poprawiają gospodarkę lipidową, obniżają cholesterol we krwi
Działanie ciecierzycy:
- przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła)
- podnosi odporności organizmu (eliminacja niedoborów
witamin i minerałów)
- pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów (ze względu
na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6)
Cieciorka substancje odżywcze:
- fosfor (24% dziennego zapotrzebowania w 100 gramach cieciorki)
- potas (6%/100gr)
- cynk (16%/100gr)
- witamina B9 (43%/100gr) oraz witamina B6 (11%/100gr)
- żelazo (22%/100 gr)
- magnez (14%/100gr)
- błonnik.
A z ciecierzycy można przygotować przepyszną i
prostą pastę:)
Składniki:
Cieciorka ok.200g
Łyżka jogurtu naturalnego
Łyżka musztardy (u mnie Dijon Develey- wyraźniejszy
smak)
Pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz
Cieciorkę namoczyć na 12h(najlepiej na noc)
następnie ugotować. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać pozostałe składniki
i wszystko zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe:)
Lubicie cieciorkę :)?
Pysznie to wszystko wygląda - mniami !!! :)
OdpowiedzUsuńjeszcze lepiej smakuje :)
Usuńdomyślam się choć nigdy wcześniej nie jadłam takiej pasty
Usuńpysznie wygląda, muszę wykonać sama :)
OdpowiedzUsuńlubię, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńmusisz spróbować:)
UsuńA u mnie dziś na obiad był ciemny makaron z cieciorką i sosem pomidorowym. Pycha! Lubię też pastę z cieciorki i suszonych pomidorów.
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobraziłam to połączenie-brzmi przepysznie i zapewne tak samo smakuje:-)
OdpowiedzUsuńsmakuję bardzo dobrze :)
UsuńMuszę przyznać ze ciecierzyca jest mi nieznana. Jeszcze nie miałam możliwości jej skosztowania. Skorzystam z Twojego przepisu i spróbuje ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj :)
UsuńDawno już nie jadłam ciecierzycy, pasta wygląda smakowicie - muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo lubię, polecam kotleciki z cieciorki ;)
OdpowiedzUsuńwypróbuję, dziękuję :)
Usuńnie jadłam nigdy tej cieciorki :) ale ta pasta z nią wygląda zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuń