Dzisiaj krótki ale
jakże istotny wpis o smażeniu na oliwie z oliwek. Temat ten jest bardzo kontrowersyjny i możemy
przeczytać różne opinie, a zdania są podzielone. Sama oliwa z oliwek jest jednym z
najzdrowszych produktów jakie możemy spotkać . Obniża ryzyko chorób serca
i udaru mózgu. Zawarte w
niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom skurczowego i rozkurczowego
ciśnienia krwi, a tzw. złego cholesterolu(LDL), który odkłada się w naczyniach
krwionośnych. Oliwa podnosi poziom dobrego choresterolu HDL,
który jest dla organizmu pożyteczny, bo usuwa LDL z krwi. Zmniejsza ryzyko
osteoporozy, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed rakiem piersi, prostaty
i jelita grubego.
Oczywiście można smażyć na oliwie z oliwek,
oto kilka powodów:
- Ma wysoką temperaturę dymienia
- Zawiera dużo jednonienasyconych
kwasów tłuszczowych
-Jest bogata w naturalne
antyutleniacze, m.in. witaminę E
-Nadaje smażonym potrawom szlachetny
smak i zapach.
W skrócie, oliwa z oliwek może być bezpiecznie
używana do gotowania, a nawet głębokiego smażenia.
Dostałam się
również do testów Knorra i chcę Wam przedstawić mój przepis na soczystego
kurczaka, który jest idealnie doprawiony. Pierwsza wersja piersi z kurczaka to
marynata bulionu Rosołu z kury, a druga to marynata z kostka bulionową z
czosnkiem i pietruszką. Kostki są tak skomponowane, że nie trzeba dodawać już
innych przypraw. A całość usmażyłam na oliwie z oliwek. Do przepysznej piersi
przygotowałam sałatkę z roszponki i figi indyjskiej.
Pamiętajcie,
że dobrej
jakości oliwa pachnie jak oliwki z lekką nutą jabłek. Jej smak jest lekko
pieprzowy. Jeśli go wyczuwamy i delikatnie szczypie nas w język, to znaczy, że
oliwa jest bardzo dobra. Taką właśnie oliwę otrzymałam w ramach testów, bardzo
dziękuję firmie za wybranie mnie do testów.
Używacie oliwy z oliwek ?
ja oliwę z oliwek używam zazwyczaj do sałatek lub robienia smakowych oliw ;)
OdpowiedzUsuńok:)
Usuńdanie wygląda apetycznie. ja nie smażę na oliwie, wykorzystuję ją jedynie na zimno
OdpowiedzUsuńuwielbiam oliwę z oliwek szczególnie do grzanek;)
OdpowiedzUsuńJa też używam zazwyczaj do sałatek:)
OdpowiedzUsuńmożna wypróbować również do gotowania i smażenia :)
UsuńJeżeli chodzi o smażenie, to jednak jestem za olejem rzepakowym, ale oliwy z oliwek także czasami używam.
OdpowiedzUsuńFajny post :) Jedzonko wygląda przepysznie :)
Zapraszam: nakrywka.blogspot.com
u mnie oliwa tylko do sałatek - do smażenia olej :)
OdpowiedzUsuń