września 03, 2014

Czy warto smażyć na oliwie z oliwek oraz soczysty kurczak Knorr



Dzisiaj krótki ale jakże istotny wpis o smażeniu na oliwie z oliwek.  Temat ten jest bardzo kontrowersyjny i możemy przeczytać różne opinie, a zdania są podzielone.  Sama oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów jakie możemy spotkać . Obniża ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi, a tzw. złego cholesterolu(LDL), który odkłada się w naczyniach krwionośnych. Oliwa podnosi poziom dobrego choresterolu HDL, który jest dla organizmu pożyteczny, bo usuwa LDL z krwi. Zmniejsza ryzyko osteoporozy, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed rakiem piersi, prostaty i jelita grubego.
Oczywiście można smażyć na oliwie z oliwek, oto kilka powodów:
- Ma wysoką temperaturę dymienia
- Zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
-Jest bogata w naturalne antyutleniacze, m.in. witaminę  E
-Nadaje smażonym potrawom szlachetny smak i zapach.
W skrócie, oliwa z oliwek może być bezpiecznie używana do gotowania, a nawet głębokiego smażenia.


Dostałam się również do testów Knorra i chcę Wam przedstawić mój przepis na soczystego kurczaka, który jest idealnie doprawiony. Pierwsza wersja piersi z kurczaka to marynata bulionu Rosołu z kury, a druga to marynata z kostka bulionową z czosnkiem i pietruszką. Kostki są tak skomponowane, że nie trzeba dodawać już innych przypraw. A całość usmażyłam na oliwie z oliwek. Do przepysznej piersi przygotowałam sałatkę z roszponki i figi indyjskiej.
Pamiętajcie, że dobrej jakości oliwa pachnie jak oliwki z lekką nutą jabłek. Jej smak jest lekko pieprzowy. Jeśli go wyczuwamy i delikatnie szczypie nas w język, to znaczy, że oliwa jest bardzo dobra. Taką właśnie oliwę otrzymałam w ramach testów, bardzo dziękuję firmie za wybranie mnie do testów.

Używacie oliwy z oliwek ?


8 komentarzy:

  1. ja oliwę z oliwek używam zazwyczaj do sałatek lub robienia smakowych oliw ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie wygląda apetycznie. ja nie smażę na oliwie, wykorzystuję ją jedynie na zimno

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam oliwę z oliwek szczególnie do grzanek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też używam zazwyczaj do sałatek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można wypróbować również do gotowania i smażenia :)

      Usuń
  5. Jeżeli chodzi o smażenie, to jednak jestem za olejem rzepakowym, ale oliwy z oliwek także czasami używam.
    Fajny post :) Jedzonko wygląda przepysznie :)
    Zapraszam: nakrywka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie oliwa tylko do sałatek - do smażenia olej :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger