września 04, 2014

Kobiece czwartki~ Dieta przyszłej mamy

Witajcie:) Chciałabym przedstawić Wam nowy cykl "Kobiece czwartki". Jak sama nazwa mówi będą to posty publikowane w czwartki o tematyce zdrowotno- żywieniowej specjalnie dla Pań. Każda z Pań niezależnie od wieku znajdzie wiele interesujących informacji. Gdyby jednak dany wpis nie dotyczył bezpośrednio Was a bliskiej Wam osoby proszę o podzielnie się daną informacją. Nie chodzi mi o ilość wyświetleń ale o to żeby informacja dotarła do jak największej grupy osób.





Pierwszy temat który chce zaprezentować to żywienie kobiet w okresie przedkoncepcyjnym. Wraz z decyzją o powiększeniu rodziny kobieta powinna zwrócić szczególną uwagę na swój codzienny jadłospis. Przyczyni się to do poczęcia zdrowego dziecka, prawidłowo rozwijającego się, oraz uniknięcia problemu zajścia w ciążę i utrzymania  jej.  Takie przegotowania najlepiej rozpocząć ok. 3 miesiące przed ew. staraniami o dziecko. Warto udać się do lekarza ginekologa(badania cytologiczne, badania krwi) oraz stomatologa. Bezwzględnie należy rzucić palenie, picie alkoholu które jest bardzo szkodliwe dla płodu. Wszelkie używki są stanowczo zabronione. Aktywność fizyczna to kolejny ważny aspekt. Jeśli nie jesteś w formie zacznij od najprostszych form aktywności np. spacer, gimnastyka.
 Po jakie produkty powinna sięgać Pani przygotowująca się do roli mamy? Po produkty pełnoziarniste, płatki owsiane zamiast pieczywa białego i słodkich płatków śniadaniowych. Chude mięso, wątróbkę, jaja, ryby, które dostarczą witamin z grupy B. Są one niezwykle istotne, wpływają na właściwe przewodnictwo nerwowe, dzięki czemu pośrednio wpływają na regularność cykli miesiączkowych. Kolejna witamina B1 odpowiada za prawidłowy przebieg owulacji i zagnieżdżenia,  natomiast witamina B6 łącznie z cynkiem niezbędna jest do produkcji żeńskich hormonów płciowych. Źródłami cynku są nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jaja, mięso, mleko i produkty mleczne, a także zbożowe z pełnego przemiału Warto pamiętać również o kwasie foliowym – jest potrzebny do wytwarzania kwasów nukleinowych. Najcenniejsze źródła kwasu foliowego to: warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych.
Wiemy także, że niedobór kwasu foliowego przed i w trakcie ciąży zwiększa ryzyko wad wrodzonych układu nerwowego przyszłego dziecka. 
Dobrze zwiększyć ilość produktów bogatych w żelazo, czyli wprowadzić do diety wspomnianą już wątróbkę, jak również cielęcinę, wołowinę - zawierają one żelazo w postaci hemowej, łatwiej przyswajalnej niż z produktów roślinnych. Chociaż bogatymi w żelazo są także warzywa strączkowe –warto  częściowo zastąpić potrawy mięsne (nie tylko ze względu na dużą zawartość żelaza, ale także witamin z gr. B, cynku oraz białka roślinnego, białko potrzebne jest do budowy komórek i tkanek koniecznych do produkcji nasienia i komórek jajowych).
Ze względu na zagrożenia wynikające z jej niedoboru, witamina E zyskała miano „witaminy płodności”. Zawierają ją: oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, margaryny wzbogacane, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki.
Witamina A z kolei (pomarańczowe i żółte warzywa i owoce) konieczna jest do produkcji żeńskich hormonów płciowych. Uważać należy na dodatkową suplementację tej witaminy oraz innych składników, najlepiej skonsultować to z lekarzem.
Przyszła mama powinna unikać:
  • Dymu papierosowego i innych używek, w tym alkoholu;
  • Żywności przetworzonej, smażonej lub konserwowanej chemicznie;
  • Cukru prostego, słodzonych napojów i słodyczy;
  • Żywności typu Fast food;
  • Stresu. 

Jak Wam się podoba nowy cykl? Może macie propozycje tematów o których chciałybyście dowiedzieć się więcej informacji? 
Wszelkie pytania proszę kierować w komentarzach bądź napisać do mnie maila: aleksandraa2304@gmail.com

11 komentarzy:

  1. Oj mi jeszcze daleko do bycia mamą, ale na pewno pzed ciążą i podczas mam zamiar bardzo dbać o siebie i dzidziusia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi również, ale post zapadnie w pamięci :)

      Usuń
    2. cieszę się:) link do wpisu możecie przesłać osobom bardziej zainteresowanym tematem :)

      Usuń
  2. Podoba mi się nowy cykl. Dziś zaproponowany temat jest dla mnie również bardzo ważny mimo iż na razie starania nie dają oczekiwanego efektu, pzd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam kciuki i wiem na pewno, że wszystko skończy się dobrze:)
      i bardzo cieszę się, że podoba Ci się nowy cykl :)

      Usuń
  3. ja już w 16 tygodniu <3 jestem i bardzo ważne jest dla mnie zdrowe odżywianie;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie gratuluję:) już niedługo wpis idealny dla Ciebie:)

      Usuń
  4. przydatny post, :) ważne żeby jeść dla dwoje a nie za dwoje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak :) ale to już żywienie w ciąży a nie przed ;)

      Usuń
  5. Do zostania mamą jeszcze duużo czasu w moim przypadku, ale na pewno jadłospis jest bardzo ważny! Cenne rady:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi jeszcze trochę do bycia mama, ale bardzo lubię czytac rózne porady - mama na pewno zostanę, więc warto już zdobywać nowa wiedzę;-)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger