Pierwszy temat który chce zaprezentować to
żywienie kobiet w okresie przedkoncepcyjnym. Wraz z decyzją o powiększeniu
rodziny kobieta powinna zwrócić szczególną uwagę na swój codzienny jadłospis.
Przyczyni się to do poczęcia zdrowego dziecka, prawidłowo rozwijającego się,
oraz uniknięcia problemu zajścia w ciążę i utrzymania jej.
Takie przegotowania najlepiej rozpocząć ok. 3 miesiące przed ew.
staraniami o dziecko. Warto udać się do lekarza ginekologa(badania
cytologiczne, badania krwi) oraz stomatologa. Bezwzględnie należy rzucić palenie, picie
alkoholu które jest bardzo szkodliwe dla płodu. Wszelkie używki są stanowczo zabronione.
Aktywność fizyczna to kolejny ważny aspekt. Jeśli nie jesteś w formie zacznij
od najprostszych form aktywności np. spacer, gimnastyka.
Po
jakie produkty powinna sięgać Pani przygotowująca się do roli mamy? Po produkty
pełnoziarniste, płatki owsiane zamiast pieczywa białego i słodkich płatków
śniadaniowych. Chude mięso, wątróbkę, jaja, ryby, które dostarczą witamin
z grupy B. Są one niezwykle istotne, wpływają na właściwe przewodnictwo
nerwowe, dzięki czemu pośrednio wpływają na regularność cykli miesiączkowych. Kolejna witamina B1 odpowiada za prawidłowy przebieg owulacji
i zagnieżdżenia, natomiast witamina B6 łącznie z cynkiem
niezbędna jest do produkcji żeńskich hormonów płciowych. Źródłami cynku są nasiona
roślin strączkowych, pestki dyni, jaja, mięso, mleko i produkty mleczne, a
także zbożowe z pełnego przemiału Warto pamiętać również o kwasie foliowym
– jest potrzebny do wytwarzania kwasów nukleinowych. Najcenniejsze źródła
kwasu foliowego to: warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, owoce
cytrusowe, drożdże, wątroba, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona
roślin strączkowych.
Wiemy także, że niedobór kwasu foliowego przed i w trakcie ciąży zwiększa ryzyko wad wrodzonych układu nerwowego przyszłego dziecka.
Wiemy także, że niedobór kwasu foliowego przed i w trakcie ciąży zwiększa ryzyko wad wrodzonych układu nerwowego przyszłego dziecka.
Dobrze zwiększyć ilość produktów bogatych w żelazo, czyli wprowadzić do
diety wspomnianą już wątróbkę, jak również cielęcinę, wołowinę - zawierają one
żelazo w postaci hemowej, łatwiej przyswajalnej niż z produktów
roślinnych. Chociaż bogatymi w żelazo są także warzywa strączkowe –warto
częściowo zastąpić potrawy mięsne (nie tylko ze względu na dużą zawartość
żelaza, ale także witamin z gr. B, cynku oraz białka roślinnego, białko
potrzebne jest do budowy komórek i tkanek koniecznych do produkcji
nasienia i komórek jajowych).
Ze względu na zagrożenia wynikające z jej niedoboru, witamina E zyskała miano „witaminy płodności”. Zawierają ją: oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, margaryny wzbogacane, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki.
Witamina A z kolei (pomarańczowe i żółte warzywa i owoce) konieczna jest do produkcji żeńskich hormonów płciowych. Uważać należy na dodatkową suplementację tej witaminy oraz innych składników, najlepiej skonsultować to z lekarzem.
Ze względu na zagrożenia wynikające z jej niedoboru, witamina E zyskała miano „witaminy płodności”. Zawierają ją: oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, margaryny wzbogacane, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki.
Witamina A z kolei (pomarańczowe i żółte warzywa i owoce) konieczna jest do produkcji żeńskich hormonów płciowych. Uważać należy na dodatkową suplementację tej witaminy oraz innych składników, najlepiej skonsultować to z lekarzem.
Przyszła mama powinna unikać:
- Dymu papierosowego i innych używek, w tym alkoholu;
- Żywności przetworzonej, smażonej lub konserwowanej chemicznie;
- Cukru prostego, słodzonych napojów i słodyczy;
- Żywności typu Fast food;
- Stresu.
Jak Wam się podoba nowy cykl? Może macie propozycje tematów o których chciałybyście dowiedzieć się więcej informacji?
Wszelkie pytania proszę kierować w komentarzach bądź napisać do mnie maila: aleksandraa2304@gmail.com
Oj mi jeszcze daleko do bycia mamą, ale na pewno pzed ciążą i podczas mam zamiar bardzo dbać o siebie i dzidziusia:)
OdpowiedzUsuńmi również, ale post zapadnie w pamięci :)
Usuńcieszę się:) link do wpisu możecie przesłać osobom bardziej zainteresowanym tematem :)
UsuńPodoba mi się nowy cykl. Dziś zaproponowany temat jest dla mnie również bardzo ważny mimo iż na razie starania nie dają oczekiwanego efektu, pzd :)
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki i wiem na pewno, że wszystko skończy się dobrze:)
Usuńi bardzo cieszę się, że podoba Ci się nowy cykl :)
ja już w 16 tygodniu <3 jestem i bardzo ważne jest dla mnie zdrowe odżywianie;))
OdpowiedzUsuńserdecznie gratuluję:) już niedługo wpis idealny dla Ciebie:)
Usuńprzydatny post, :) ważne żeby jeść dla dwoje a nie za dwoje.
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :) ale to już żywienie w ciąży a nie przed ;)
UsuńDo zostania mamą jeszcze duużo czasu w moim przypadku, ale na pewno jadłospis jest bardzo ważny! Cenne rady:)
OdpowiedzUsuńMi jeszcze trochę do bycia mama, ale bardzo lubię czytac rózne porady - mama na pewno zostanę, więc warto już zdobywać nowa wiedzę;-)
OdpowiedzUsuń